noćni osvetnici

Delinkvent ili ‘prijatelj vozača‘? ‘Fleximan‘ kutnom brusilicom noću pili kamere za nadzor brzine

Čak su i Carabinieri, poznati po svojoj borbi protiv mafije i terorizma, preuzeli slučaj Fleximana kao prioritet

Fleximan fenomen

 Profimedia

U automobilističkim krugovima Italije, nova figura po imenu Fleximan postaje sinonim za otpor prema kamerama za kontrolu brzine. Dok se ni u većini svijeta takve kamere ne dočekuju s oduševljenjem, prisjetimo se samo umirovljenika iz Engleske, u Italiji neki građani, očigledno, također preuzimaju inicijativu.

Fleximan, doduše, nije određena osoba već ime koje je postalo simbol borbe protiv uređaja za kontrolu brzine, ali pod tim nazivom postaje "narodni heroj" među vozačima u nekim dijelovima "Čizme" tko god bili ti ljudi koji su se odlučili na takve poteze.

Fleximan, nazvan prema kutnoj brusilici, poznatoj kao ‘flessibile‘ na talijanskom, postao je tako zaštitno lice u borbi protiv kamere za brzinu.

Ovaj pokret privukao je pažnju javnosti: plakati koji slave hrabrost Fleximana osvanuli su diljem zemlje, dok su društvene mreže postale poprište "umjetničkih izričaja" koji slave ovog modernog borca za slobodu. No, s porastom popularnosti dolazi i pažnja policije, javlja Corierre della Sera.

Čak su i Carabinieri, poznati po svojoj borbi protiv mafije i terorizma, preuzeli slučaj Fleximana kao prioritet. Neki uhićeni pojedinci već su osumnjičeni, a policija intenzivno traga za ostalima.

image

Fleximan fenomen

Profimedia

Njihova strategija je pedantna i temeljita. Korištenjem nadzornih snimki i analizom registarskih pločica, policija je dala sve kako bi uhvatila pojedince koji stoje iza ovog nedjela. No, unatoč uspjesima policije, smrtni slučajevi zbog brzine u prometu i dalje ostaju ozbiljan problem u Italiji.

Dok neki građani podržavaju akcije Fleximana kao otpor represivnim mjerama, drugi ih smatraju delinkventima. Ipak, ovaj fenomen jasno ukazuje na nezadovoljstvo stanovništva prema sustavu kontrole brzine na cestama, stavljajući u pitanje učinkovitost i prihvatljivost takvih mjera.

image

Fleximan fenomen

Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2024 00:20