REVOLUCIJA

Dizel nije ‘mrtav‘: Ova inovacija smanjuje emisije dizelaša na razinu električnih motora!

Kao što se to često događalo kroz povijest čovječanstva, kad je situacija najgora, ‘upali se žarulja‘ i pokaže pravi put

Točenje dizelskog goriva (ilustracija)

 Profimedia

Donedavno je većina vozača preferirala dizel pri kupnji automobila. Tako je bilo 90-ih, 2000-ih i dijelom 2010-ih, sve do Volkswagenovog "Dieselgate" skandala, kada se počelo pisati loše o dizelašima. Različiti proizvođači počeli su forsirati elektrifikaciju.

Sam Volkswagen radikalno je promijenio svoju strategiju i sada je jedan od brendova koji je najviše posvećen elektromotorima.

Trenutno u ponudi ima šest EV-ova, a plan je drastično povećati asortiman u nadolazećim godinama. S druge strane, razna europska državna tijela, u mnogim slučajevima potaknuta ekološkim udrugama, počela su najavljivati ​​srednjoročnu zabranu dizelskih motora, kao i primjenu prometnih ograničenja koja bi štetila automobilima s dizelskim pogonom.

Ove godine Europska unija je odobrila, na prijedlog Komisije za okoliš, zabranu motora s unutarnjim izgaranjem 2035. godine. Od tog datuma svi novi prodani automobili moraju biti električni. Svojoj ovoj crnoj panorami treba dodati i skoro stupanje na snagu novih Euro 7 propisa o zagađenju, koji će dodatno otežati posao, kako za dizelske tako i za benzinske motore.

No, kao što se to često događalo kroz povijest čovječanstva, kad je situacija najgora, pojavi se žarulja koja se upali, tračak svjetlosti koji pokaže pravi put.

U ovom slučaju, to je uređaj koji možda može spasiti dizelski motor, smanjujući njegove emisije na razinu elektromotora.

Odgovorna osoba zove se Laurent Geulin, direktor francuske tvrtke Conception avec Intelligence Artificielle (CIA). Ovaj poduzetnik stvorio je uređaj pod nazivom Compact Carbon Catcher (CCC), koji može uhvatiti čestice i ugljični dioksid koji nastaju izgaranjem.

Izum pomaže značajnom smanjenju štetnih emisija u cestovnom prometu, što bi pridonijelo smanjenju razine onečišćenja u automobilu.

Uređaj Compact Carbon Catcher sastoji se od kutije koja zadržava CO2 i fine čestice koje emitira gorivo kao rezultat izgaranja, što rezultira izbacivanjem kisika i vode. Nalazi se u izlazu ispušne cijevi.

Inspiriran je industrijskom opremom koja smanjuje emisije u elektranama i drugim industrijskim postrojenjima, ali nikada do sada nije bio primijenjen na automobile. Upravo u tome leži važnost Geulinovog izuma koji osigurava da se može ugraditi u sve vrste vozila, kako u osobne automobile, tako i u kamione, pa čak i brodove.

image

Dizelsko gorivo (ilustracija)