uzimaju i vozačke

‘Dosta je kampiranja u lijevoj traci!‘ Vozači ove policajce slave kao heroje, pogledajte koga kažnjavaju

Takva vožnja može uzrokovati nepotrebne zastoje, konfuziju i opasno okruženje za sve sudionike u prometu

Policajac, ilustracija

 Bill Bachmann/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogim vozačima se diže kosa na glavi kad voze autocestom i kad se stvori dugačka kolona jer sporije vozilo koje vozi ispred svih, ispod ili prema ograničenju nikome ne prepušta lijevu traku, već voze kao da su sami na svijetu.

I nije to problem samo kod nas već i drugdje: policija Arizone (SAD), naime, počela je rigorozno kažnjavati vozače koji zauzimaju lijevu traku, a jednom vozaču su čak i suspendirali vozačku dozvolu zbog, kako su opisali, "jako loše vožnje".

Dakako da vožnja automobilom nosi određene izazove, no malo što može nadmašiti frustraciju vozača kad naiđu na "kampere" koji se neodgovorno voze lijevom trakom.

image

Policajac, ilustracija

Bill Bachmann/Alamy/Alamy/Profimedia

Ovdje treba reći da u nekim državama SAD ne postoji pretjecajna lijeva traka na autocesti već su obje vozne (pa pretjecanje desnom sporijih vozila u lijevoj ne podliježe kazni jer su obje trake jednako vrijedne), međutim u nekima poput Arizone je situacija kao i u Europi, pa se kažnjava vožnja lijevom trakom bez prestrojavanja u desnu ako nema prometa.

Takva vožnja može uzrokovati nepotrebne zastoje na auto cesti, konfuziju, ali i opasno okruženje za sve sudionike u prometu. Unatoč tome, mnogi vozači ignoriraju pravilo "vozi desnom trakom osim za pretjecanje" jer se to, generalno rijetko kad kažnjava.

Policija Arizone se odlučila obračunati s takvim vozačima, a zanimljivo je osim kažnjavanja, snimili su i nekoliko "edukativnih" videa i postavili na svoj Youtube kanal u kojima upućuju na vozače koji voze lijevom trakom kao da su sami na cesti i stvaraju gužve.

Kroz videozapise na svom YouTube kanalu, pokušavaju utjecati na svijest vozača po tom pitanju pa prikazuju "kampere u lijevoj traci" kao predmet sprdnje.

U jednom od tih videa, policajac upozorava vozača na njegovo nepoštivanje pravila i govori mu da je loš vozač, a u drugoj situaciji, policajac sugerira vozaču kamiona da bi trebao imati ruksak i šator jer je izgleda posljednjih nekoliko milja proveo "kampirajući u lijevoj traci". Samo nekoliko dana nakon objave, video je stekao veliku popularnost, s pola milijuna pregleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:25