"U IME ZNANOSTI"

Eksperiment bez mozga: Evo što se dogodi kad kod 4x4 vozila ubacite u hod unazad pri 70 km/h

Iako smo već možda znali da vozilo koje se kreće naprijed ne bi smjelo naglo promijeniti smjer, sada znamo sigurno

Mijenjanje brzine u 'rikverc' na 72 km/h

 YouTube Screenshot

Što se događa kada vozilo s pogonom na četiri kotača stavite "u rikverc" tijekom vožnje? To je pitanje koje su mnogi postavili dok su vozili i pogledali u mjenjač, a nijedno pitanje nije dovoljno glupo da se na njega dobije odgovor.

U ime znanosti, YouTube kanal AutoVlog odgovorio je na to pitanje koristeći Ford Ranger iz 1994. s ručnim mjenjačem i pogonom na sva četiri kotača. Michael Vaim je u prošlost pokušao istu stvar s Chevroletom Prismom. Razlika je u tome što je Prism koristio samo pogon na dva kotača s automatskim mjenjačem, pa Ranger obećava mnogo više kaosa.

Prilikom prvog pokušaja, Ranger je uspio obaviti zadatak promjene brzine jednostavno okrećući kotače unatrag kada se kvačilo otpustilo. Ipak, taj pokušaj izveden je prilikom korištenja načina pogona na samo dva kotača.

Za drugi pokušaj, prijenosno kućište prebačeno je u način pogona na sva četiri kotača, a Ranger je vozio brzinom 72 km/h. Prilikom "šaltanja u rikverc", događa se najočekivanija stvar na svijetu - mnogo škripanja i mnogo lomljenja. Iz Rangera se počinju čuti novi zvukovi, uključujući cviljenje i kuckanje.

Što se točno događa unutar getribe nije poznato, i dok se čini da ručica mjenjača radi, spojka je definitivno otkazala. Iako smo već možda znali da vozilo koje se kreće naprijed ne bi smjelo naglo promijeniti smjer, sada znamo sigurno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:53