VIDEO

Električna Toyota Land Cruiser postavila je svjetski rekord u najdužoj podvodnoj vožnji

Toyota Land Cruiser iz 1978. nazvana Mudcrab prešla je gotovo 7 kilometara lukom Darwin u Australiji

1978. Toyota Land Cruiser EV ‘Mudcrab‘

 YouTube Screenshot

Tim Australaca koji vozi elektromodiranu Toyotu Land Cruiser 40 Series kaže da je postavio svjetski rekord u najdužoj i najdubljoj podvodnoj vožnji. Tim je vozio 6,9 kilometara preko luke Darwin, dosežući dubine do 30 metara.

Tim, sastavljen od brojnih strojarskih inženjera, ronilaca i drugih, bio je inspiriran sličnim trikom koji su pokušali Darwinisti ranih 80-ih. Opremljen s disalicom od 60 metara, tim je pokušao prijeći luku u Land Cruiseru, ali je zastao nakon 3 kilometra i nije ga mogao ponovno pokrenuti.

image

1978. Toyota Land Cruiser EV ‘Mudcrab‘

David Hancock

Kako bi olakšali putovanje, tim je odlučio jednostavno se riješiti pogonskog sklopa na unutarnje izgaranje svog Land Cruisera iz 1978. godine i zamijeniti ga električnim motorom. Cosmos Magazine izvještava da je tim bio uvjeren da to može učiniti jer je veliki broj njih radio na projektima solarnih automobila na sveučilištu.

“Ne bih bio zainteresiran za ovo u modernijem Land Cruiseru,” rekao je Glen Summers, član tima. "Ovaj je savršen za ovo. Ne mora biti registriran i ne trebaju nam nikakve sigurnosne stvari, jer vozimo jako sporo... 1 do 3 kilometra na sat".

Iako je taj dio transformacije bio lak, izrada solarnog automobila ne priprema vas za pritisak pod vodom. Inspirirajući se svijetom podvodnih ROV-ova (vozila na daljinsko upravljanje), tim je stavio motor, kontroler i baterije u silikonsko ulje.

“Imali smo program testiranja tlaka – prvi rad na hardveru koji smo napravili na projektu bila je izgradnja tlačne komore i testiranje različitih baterijskih ćelija; također smo testirali kondenzatore koji su bili u upravljanju motorom,” rekao je Summers.

U međuvremenu su napunili gume vodom kako bi osigurali da mogu podnijeti pritisak i pomogli da se zalijepe za dno luke. Iako su bili uvjereni da pogonski sklop može podnijeti pritisak, uspjeli su testirati cijeli automobil samo jednom u slanoj vodi prije nego što su krenuli u svoj pokušaj u luci Darwin.

image

Toyota Land Cruiser 40 Series

Toyota

Ali u subotu, 29. srpnja, tim je krenuo u podvig oko 9:00 ujutro, očekujući da će stići na drugu stranu luke oko 16:00 sati. Nažalost, iako je Land Cruiser dobro podnosio vodu, zaglavio se u rastresito blato i mulj dna luke, što ga je usporilo. Svaki put kad bi se to dogodilo, tim je na njega morao pričvrstiti balone kako bi ga izvukao iz blata, prenosi ABC News.

Vozački tim sastojao se od 30 komercijalnih ronilaca iz cijele Australije jer su zbog pritiska mogli provesti samo 15 minuta za volanom. Štoviše, postojao je rizik od doticaja sa znatiželjnim morskim psom ili krokodilom.

image

1978. Toyota Land Cruiser EV ‘Mudcrab‘

David Hancock

Srećom, unatoč dugom vremenu, tim se nije suočio s katastrofalnim neuspjesima. Nešto prije 21:00, 12 sati nakon polijetanja, Land Cruiser, od milja nazvan "Mudcrab", izronio je iz dubina s druge strane luke i dovezao se do plaže čekajućih gledatelje koji su pomogli proslaviti uspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:43