premijera

Elektrifikacija američkih mišića: Čuveni Dodge Charger je postao automobil na baterije

Dostupan u dvije izvedbe R/T verzija koja nudi do 370 kW snage i Scat Pack verzija s impresivnih 500 kW

Dodge Charger Daytona EV

 Dodge

Dodge Charger, legendarni "muscle car" zakoračio je u novu eru predstavljajući svoj prvi električnu varijantu. Kombinira tradicionalnu snagu s modernom tehnologijom, nudeći pogon na sve četiri kotače uz impresivnu snagu od 500 kW. Nedavno je Jeep lansirao model Wagoneer S na platformi STLA Large, a sada Dodge prati taj trend s prvim električnim predstavnikom u segmentu muscle automobila.

image

Dodge Charger Daytona EV

Dodge

Električni Dodge Charger Daytona impresionira svojim dimenzijama, dužinom od 5,25 metara, što ga čini sličnim postojećoj verziji s motorom s unutarnjim izgaranjem. Automobil dolazi s međuosovinskim razmakom od 3.074 mm, nadmašujući maksimalne vrijednosti platforme STLA Large.

Njegova visina od samo 1,50 metara i minimalni razmak od tla od 14 cm naglašavaju njegovu limuzinsku siluetu, dostupnu u varijantama s dvoja ili četiri vrata. Prostrani prtljažnik kapaciteta 644 litre, koji se može proširiti na 1059 litara obaranjem stražnjih sjedala, te dodatni Frunk od 42 litre, pružaju obilje prostora za pohranu.

image

Dodge Charger Daytona EV

Dodge

Charger je dostupan u dvije izvedbe snage: R/T verzija koja nudi do 370 kW snage i Scat Pack verzija s impresivnih 500 kW. Obje verzije koriste identičan hardver, uključujući dva električna pogonska motora od 250 kW postavljena na prednjoj i stražnjoj osovini, i bateriju kapaciteta 101 kWh bruto, 94 kWh neto, omogućavajući domet do 510 km prema američkom EPA standardu.

Inovativni 3-u-1 pogonski sustav, koji kombinira motor, mjenjač i pretvarač, koristi tehnologiju silicijevog karbida za učinkovitiju potrošnju električne energije. Napredne funkcije rekuperacije omogućuju prilagodbu usporavanja u tri razine, dok NCA baterijska kemija osigurava izvanredne performanse i podršku za brze sprinteve.

image

Dodge Charger Daytona EV

Dodge

Kokpit je opremljen velikim digitalnim zaslonima i nudi opciju head-up displaya, dok ambijentalno osvjetljenje i luksuzne presvlake od nappa kože dodatno pojačavaju doživljaj vožnje. Charger također nudi različite načine vožnje, uključujući PowerShot za kratkotrajno oslobađanje dodatne snage, i napredne opcije za kontrolu trakcije, čime se dodatno ističe njegova sportska priroda.

image

Dodge Charger Daytona EV

Dodge

Unatoč odsutnosti ispušnih plinova, Dodge nudi opcionalni "Fratzonic" ispušni sustav koji proizvodi zvuk dostojan pravog muscle automobila, čime se naglašava njegova jedinstvenost u električnoj eri. Proizvodnja verzije s dvoja vrata počinje sredinom 2024., dok će varijante s četiri vrata i modeli s motorima unutarnjeg izgaranja slijediti u narednim godinama.

image

Dodge Charger Daytona EV

Dodge

Električni Dodge Charger ne samo da predstavlja revoluciju unutar marke već i simbolizira smjer u kojem se autoindustrija ide. Ovaj model uspješno spaja legendarni duh muscle automobila s tehnološkim napretkom, postavljajući nove standarde u segmentu i otvarajući raspravu o budućnosti električnog pogona među ljubiteljima automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:51