VIDEO

FCA Heritage obnovio jedan od najzanimljivijih modela Alfa Romea ikad napravljenih, SZ iz 1989.

Za početak, SZ je potpuno rastavljen i uklonjeni su svi kompozitni dijelovi karoserije, nakon čega je vraćen u izložbeno stanje

1989. Alfa Romeo SZ

 FCA Heritage

Ovaj primjerak je stigao iz testne flate marke i također je korišten za rana fotografiranja automobila. Postoji nekoliko ključnih razlika između ovog automobila i serijskog modela, kao što je volan s drvenim rubom i mjerači koji imaju bijele brojčanike umjesto crne boje serijskog modela.

Za početak, SZ je potpuno rastavljen i uklonjeni su svi kompozitni dijelovi karoserije, nakon čega je vraćen u izložbeno stanje.

Kabina je također dobila novu šansu, pri čemu je najviše posla bilo s preplanulim kožnim sjedalima. Čini se da motor nije dobio puno pažnje, ali moguće je da je 3,0-litreni V6 već bio obnavljan u prošlosti, te već sada proizvodi svih 210 KS i 245 Nm okretnog momenta s kojima je izašao iz tvornice.

Zbog polarizirajućeg stila dobio je nadimak "Il Mostro", ili "Čudovište". Unatoč kockastom izgledu, uspio je imati iznimno nizak koeficijent otpora za to doba. Iako je nazvan SZ ili Sprint Zagato, zapravo ga nije dizajnirao slavni proizvođač karoserija, već je to bio vlastiti dizajn kojeg je dovršio Robert Opron u Alfa Romeovom vlastitom Centro Stileu (Centar stila).

image

1989. Alfa Romeo SZ

FCA Heritage

Naziv je umjesto toga bio referenca na originalnu Giuliettu SZ iz ranih 1960-ih. Zagato je, međutim, bio odgovoran za proizvodnju vozila. U razdoblju od 1989. do 1991. godine izrađeno je ukupno 1036 SZ-ova, a svi su obojenu u Rosso Alfa 130 crvenu boju s Grigio Scuro 633 crnim krovom. Postojala je i drop-top verzija pod nazivom RZ, kojih je proizvedeno samo 278.

image

1989. Alfa Romeo SZ

FCA Heritage

FCA Classiche u Torinu započeo je 2015. godine i bavi se kompletnom restauracijom i certificiranjem modela marki kao što su Alfa Romeo, Fiat, Lancia i Abarth. Nakon kratke stanke zbog pandemije COVID-19, stručnjaci su se vratili na posao vraćajući automobile kupaca i vozila "naslijeđa" u život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2022 18:23