PREMIJERA

Foto, video: Audi Q5 stiže s osvježenim izgledom te tehnološki potpuno usklađen s ostatkom game, od sigurnosti do multimedije

Audi je pokazao osvježeni Q5 koji donosi oštriji dizajn u skladu s najnovijim modelima marke, kao i najnovijom tehnologijom koju tvrtka može ponuditi
Audi Q5
 Audi

Kod revidiranog Q5 novosti se po pitanju izgleda odnose na sve modele uključujući plug-in hibridnu verziju kao i na model SQ5. Gledajući vanjski izgled osvježeni Audi Q5 može se prepoznati zahvaljujući novim standardnim LED prednjim svjetlima (LED Matrix uz doplatu) i stražnjim svjetlima koja nude svježu grafiku kao kod novijih modela.
Karakteristična osmerokutna "single-frame" maska tanja je i šira nego dosad kao i veći otvori za zrak sa sportskim trapeznim umetcima u braniku. Bočni pragovi su također redizajnirani, dok stražnji kraj sada ima novu ukrasnu letvicu koja povezuje stražnja svjetla.

Audi je također predstavio dvije nove dostupne boje, District zelenu i Ultra plavu, obje ponuđene i kod Q5 PHEV i SQ5 varijanti. Također je novi dizajn alu naplataka i to kod svih veličina - od 18 do 21 cola.
U kabini u oči upada 10,1-inčni dodirni zaslon multimedije podržan potpuno novim MIB 3 infotainment sustavom, koji se može upariti s dostupnim 12,3-inčnim Audijevim virtualnim kokpitom. Povezivanje s pametnim telefonom dolazi standardno, a za kompatibilne uređaje nudi pristup bežičnom Apple CarPlayu i Google Android Auto. Novi detalji uređenja u kabini su umeci od orahovog drva i kožne presvlake s kontrastnim šavovima, kao i standardni elemente unutarnjih dijelova izvedeni u klavirskom laku. Opcijski je sada dostupan audio sustav Bang & Olufsen od 705 vata s 3D zvukom s 19 zvučnika (uključujući subwoofer i središnji zvučnik) i 16-kanalnim pojačalom.

image
Audi Q5
Audi

U ponudi je model Q5 40 TDI s 2,0-litrenim TDI motorom od 204 KS i 400 Nm. Blagi hibridni sustav (MHEV) doprinosi niskoj potrošnji goriva. Remenom pokretani starter/generator (BSG) napaja 12-voltni električni sustav vozila, koji uključuje kompaktnu litij-ionsku bateriju. BSG obnavlja energiju kočenja i sprema je u bateriju. MHEV sustav omogućuje modelu Audi Q5 krstarenje s isključenim motorom, te start-stop režim rada pri brzinama ispod 22 km/h. Ukupno gledajući, to rezultira uštedom goriva od približno 0,3 litre na 100 kilometara ili prema tvorničkim podacima oko 5,4 litre. Performanse: ubrzava od nule do 100 km/h za 7,6 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 222 km/h. Motor je uparen sa sedmerostupanjskim S Tronic mjenjačem koji snagu motora prenosi na quattro pogon na sve kotače s ultra tehnologijom, što doprinosi učinkovitosti. U normalnim uvjetima rada, svu snagu šalje na prednje kotače. Ako se ukaže potreba za pogonom na sve kotače, npr. na skliskoj cesti ili tijekom dinamične vožnje, dvije spojke povezuju stražnje kotače s pogonom unutar djelića sekunde – u mnogim situacijama, to se događa prediktivno. U smislu prianjanja i performansi, sustav ne ostavlja ništa za poželjeti.

image
Audi Q5
Audi

Ovaj snažan dizelski motor nije samo učinkovit, nego i čist – jer zadovoljava zahtjeve najnovije europske norme o emisijama Euro 6d-ISC-FCM i EU 6 AP. Kasnije će se u ponudi naći više motora: dvije dodatne inačice različitih snaga TDI motora, V6 TDI i dva 2.0-litrena četverocilindrična TFSI motora. Uspješni Q5 TFSI e s plug-in hibridnim pogonom također će se naći u ponudi u dvije izvedbe različitih snaga.
Podvozje: još više udobnosti i agilnosti Istovremeno sportski i udoban – dobro uravnoteženo podvozje velika je prednost modela Audi Q5. Multilink ovjes sprijeda i straga izvanredno je lagan, čime se poboljšava ne samo upravljanje, nego i učinkovitost. Za model Q5, kao opcija je dostupan Audijev sustav progresivnog upravljanja, koji varira svoj prijenosni odnos do 100 posto ovisno o brzini i kutu okretanja upravljača.
Kupci modela Q5 mogu birati između četiri postave ovjesa. Sportski ovjes predstavlja alternativu standardnom ovjesu. Standardni ovjes s čeličnim oprugama također je dostupan s kontrolom tvrdoće i nudi široki raspon između udobnosti i dinamike. Osim kontrole tvrdoće, prilagodljivi zračni ovjes može varirati udaljenost karoserije od tla u pet stupnjeva, što ga čini savršenim za model Q5.

image
Audi Q5
Audi

Sustavi pomoći u vožnji: napredak u sigurnosti i udobnosti Revidirani Q5 također dolazi sa sveobuhvatnim setom sustava pomoći. Audi pre sense city sustav dio je standardne opreme te pomaže u izbjegavanju sudara sa sudionicima u prometu ispred vozila ili ublažiti posljedice sudara. Opcijski asistent skretanja na raskrižju, asistent izbjegavanja prepreke i upozorenje kod izlaska iz vozila također doprinose ukupnoj sigurnosti. Adaptivni tempomat može uvelike vozaču olakšati ubrzavanje, kočenje i održavanje unutar vozne trake na dužim dionicama, dok asistent za štedljivu vožnju podržava predvidljivi stil vožnje i snižava potrošnju goriva.
Početak prodaje: jesen 2020. Audi Q5 se proizvodi u tvornici San José Chiapa u Meksiku a početak prodaje je predviđen za jesen 2020, dok se u salonima očekuje krajem godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:30