LAKŠI I BRŽI

Foto, video: BMW Motorrad predstavio M 1000RR prvi motocikl ikad iz čuvenog M odjela

Specijalist Akrapovič razvio je poseban ispuh od titana, kroz koji diše motor snage 212 KS pri 14.500/min
BMW M 1000RR
 BMW Motorrad

Premijera prvog ikad BMW motocikla s kultnom M oznakom kakvu smo dosad pronalazili samo na automobilima, prošla je nekako u sjeni predstavljanja novih M3 i M4 modela. Međutim, riječ je o pravoj revoluciji. Dosad je bio dostupan "M paket" za motocikl S 1000RR, no novi M 1000RR proizvod je M odjela (baza je S 1000RR).

Pogoni ga prerađena verzija vodom hlađenog četverocilindraša kojem su dodani lakši kovani klipovi, klipnjače i ventili izrađeni od titana, modificirane su komore za izgaranje, a veća je i kompresija motora, sada u omjeru 13.5:1.
Specijalist Akrapovič razvio je poseban ispuh od titana, kroz koji diše motor snage 212 KS pri 14.500/min i s najvećim okretnim momentom od 113 Nm pri 11.000/min.

image
BMW M 1000RR
BMW Motorrad

To je povećanje snage od tek 5 KS, no u BMW-u kažu kako bitno povećanje snage i nije bio prioritet već da su ostvarili što su zamislili: M varijanta puno bolje vuče između 6.000 i 15.100 okretaja u minuti, a taj je raspon "posebno relevantan za dinamiku vožnje na trkaćoj stazi".

image
BMW M 1000RR
BMW Motorrad

Pritom je i oklop aerodinamički dorađen sa specifičnim M krilcima od ugljičnih vlakana i izdignutim vjetrobranom koji stvaraju dodatni aerodinamički potisak i pomažu kod ubrzavanja ubrzanja te stabilnosti kočenja u zavojima.
Digitalna TFT 6,5 inčna instrumentna ploča ista je kao kod modela S 1000 RR, a vozač na izbor ima pet programa vožnje - Rain, Road, Dynamic, Race i Race Pro. Okvir motocikla izrađen je od aluminija, sprijeda stoji optimizirana upside-down vilica, dok je straga kod "Full Floater Pro" kinematike dorađen središnji opružni podupirač, sada s plavom oprugom.

image
BMW M 1000RR
BMW Motorrad

U BMW Motorradu kažu kako je zahvaljujući doradama poboljšano kočenje te da zahvaljujući iskustvu iz Superbike svjetskog prvenstva vozač M 1000RR ima najbolji mogući osjećaj vođenja stražnjeg kotača.
Ultra laki naplaci izrađeni su od ugljičnih vlakana i podržani su sustavom M kočnica s plavim čeljustima razvijenih direktno iz Superbike iskustava.

image
BMW M 1000RR
BMW Motorrad

Na koncu, kontrola proklizavanja, “launch control” i “Shift Assistant Pro”, sustav za promjenu stupnja prijenosa bez spojke, olakšavaju vožnju. Kao i kod automobila u ponudi je i M Competition paket koji uključuje GPS mjerenje kruga staze, olakšano oscilirajuće rame, i izdržljiviji M Endurance lanac.
Iz M odjela javljaju kako je M 1000RR tek početak jedne nove velike priče...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 18:24