SPORTSKA EKSKLUZIVA

Foto, video: Cupra pokazala Formentor VZ5 s Audijevim 2.5 turbo benzincem od 390 KS i 480 Nm

Formentor VZ5 će kao najsnažniji model do sada biti izrađen u ograničenoj seriji od samo sedam tisuća primjeraka
Cuopra Formentor VZ5
 Cupra

Cupra je proslavila svoju treću godišnjicu predstavljanjem modela Formentor VZ5, novog SUV modela s fenomenalnim performansama.

Također, na svjetskoj premijeri koja je upriličena online, dobili smo uvid i u budućnost španjolske marke koja će se osim na klasične modele visokih performansi oslanjati i na električne modele poput Cupre Born s performansama kako za cestu tako i za trkališta.

Na predstavljanju su iz Cupre istaknuli svoje velike planove za budućnost i jasnu sliku razvoja marke u što se odlično uklapa novi Formentor VZ5 koji će kao najsnažniji model do sada biti izrađen u ograničenoj seriji od samo 7 tisuća primjeraka.

image
Cuopra Formentor VZ5
Cupra

Formentor VZ5 pokreće 2,5-litreni petcilindarski turbo benzinac koji je razvio Audi Sport odjel za model Audi RS Q3, a postiže 390 KS i 480 Nm i dolazi u kombinaciji sa 7-brzinskim mjenjačem s dvije spojke dok se snaga šalje na sve kotače.

Premda su u Volkswagenu za svoj Golf R željeli upravo taj petcilindarski stroj nisu ga dobili jer ga je Audi namijenio najsnažnijoj Cupri Formentor VZ5 kako bi model dobio na ekskluzivnosti.

image
Cuopra Formentor VZ5
Cupra

Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 4,2 sekunde što je za 0,3 sekunde bolje od Audija RS Q3 bez obzira na 10 KS manje, dok je najveća brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Pored novog pogonskog sklopa, Formentor VZ5 ima još sportskije podešen ovjes niži za 10 mm i nadograđene kočnice Akebono sa šesteroklipnim prednjim čeljustima (tu je i mogućnost podešavanja prilagodljivog DCC podvozja u 15 razina tvrdoće).

image
Cuopra Formentor VZ5
Cupra

Ekskluzivni Formentor vozi na 20-inčnim kotačima koji su ekskluzivni za ovaj model, a pritom je i vanjski izgled još agresivnije oblikovan. U oči najviše upada stražnji difuzor s detaljima od lakog karbona s dva puta po dva završetka ispuha.

image
Cuopra Formentor VZ5
Cupra

U unutrašnjosti caruju dva školjkasta sportska sjedala, ekskluzivne presvlake i nova grafika instrumenata digitalne instrumentne ploče. Cupra Formentor VZ5 do sada je najsnažnija Cupra u ponudi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:19