SVJETSKA PREMIJERA

Foto, video: Nissan Z Proto kombinira retro dizajn s Twin-Turbo V6 motorom i ručnim mjenjačem

Motor će biti posuđen od Infinitija Q60 Red Sport, a to znači da možemo očekivati ​​snagu od 406 KS i okretni moment od 474 Nm
Nissan Z Proto
 Nissan

Nissan je noćas predstavio potpuno novi Z model, a nakon više od deset godina koliko je prošlo od posljednjeg Z-a u gami japanskog proizvođača, samo možemo zaključiti da smo više nego zadovoljni viđenim. Japanci srećom, s obzirom na vladajuće trendove, nisu odustali od svog čuvenog sportskog coupea s oznakom Z, a novi Z Proto istinska je esencija sportskog automobila koji će vozaču pružiti užitak u vožnji.

Predstavljeni novi potpuno moderan sportski automobil odaje počast 50-godišnjem Z nasljeđu, ima svijetlo žutu bisernu vanjštinu koja podsjeća na onu koja se koristila na originalnom povijesnom modelu. Boja nije jedini retro detalj jer i poklopac motora podsjeća na prvi Z, dok LED svjetla u obliku suze podsjećaju na Fairlady 240ZG iz 1970-ih.
Na koncu, pravokutna rešetka podsjeća na 370Z model.

image
Nissan Z Proto
Nissan

Stražnji kraj je nešto moderniji jer inspiraciju crpi iz modela 300ZX iz 1990-ih te sadrži prepoznatljiva stražnja svjetla uokvirena crnim rubovima koja su "reinterpretirana za suvremeno doba".

image
Nissan Z Proto
Nissan

Tu su na koncu i 19 colni naplaci i dvostruki ispušni sustav te dosta elemenata od ugljičnih vlakana poput prednjeg splitera, difuzora i linija na bokovima. Prema Nissanovom šefu dizajna Alfonsu Albaisi bilo je odlučeno da bi izgled Z Prota "trebao biti nadahnut putovanjem između desetljeća, uključujući budućnost."
Što se tiče dimenzija Z Proto mjeri 4382 mm u dužinu, 1849 mm u širinu, a visok je 1311 mm što su otprilike i dimenzije prethodnika.

image
Nissan Z Proto
Nissan

Iako izvana vlada retro ugođaj, kabina je potpuno moderna - sadrži 12,3-inčni digitalni ekran multimedije u središtu kokpita, posebno dizajniran upravljač te žute detalji koji podižu atmosferu.
Tvrtka nije ulazila u previše detalja, ali rekli su da su "tražili savjet od profesionalnih legendi automobilskog sporta kako bi Z Proto dobili idealnu kabinu sportskog automobila, kako za cestu tako i za stazu". Kao dio ovog napora, tim za razvoj je osmislio vrlo jednostavne ključne kontrole i informacije te intuitivno korištenje.

image
Nissan Z Proto
Nissan

Tvrtka je potvrdila da automobil pokreće twin-turbo V6 motor koji je povezan sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem. Brojke performansi i ostali detalji još nisu dostupni, no iz Nissana su istaknuli činjenicu da je svaka nova generacija Z imala veću snagu od svog prethodnika.

image
Nissan Z Proto
Nissan

Očekuje se da će motor biti posuđen od Infinitija Q60 Red Sport, a to znači da možemo očekivati ​​snagu od 406 KS i okretni moment od 474 Nm. To bi bio značajan skok jer trenutni 370Z ima atmosferski 3,7-litreni V6 od 337 KS s okretnim momentom od 361 Nm.

image
Nissan Z Proto
Nissan

Nissan ostaje usredotočen na detalje, ali glavni stručnjak za proizvode Z Prota, Hiroshi Tamura rekao je da je "Z više nego samo moćan i okretan. Dizajniran je da stvori vezu s vozačem, kako bi automobil bio ‘plesni partner’ za njihove cestovne avanture."

image
Nissan Z Proto
Nissan

Tvrtka nije rekla kada će serijski model stići u salone, ali je istaknula je da je "Z Proto jedan od 10 novih modela koja će Nissan predstaviti u idućih 20 mjeseci, uključujući i poput potpuno električni crossover Ariya. Definitivno, Toyoti Supri i društvu dolazi snažan konkurent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:30