NOVA RAZINA UZBUĐENJA

Foto, video: Novinari su u Maranellu sjeli za volan 1000 KS snažnog plug-ih hibridnog SF90 Stradale, a prvi dojmovi su nepodijeljeni - Ferrari još nije imao ovakav automobil!

Ferrari SF90 Stradale je ono najbolje što danas može ponuditi marka iz Maranella
Ferrari SF90 Stradale
 Ferrari

S 1000 konjskih snaga koje kombinirano postiže sklop tri elektromotora i 4,0-litreni V8 s dva turbo punjač, stigla je nova razina uzbuđenja koje možete doživjeti za upravljačem jednog Ferrarija, nešto što Ferrari nije imao nikad prije.
"Ferrari SF90 Stradale uzbudljiv je na način koji vam zamagljuje osjetila" - opisao je osjećaj za volanom Giuliano Daniele s portala motor1.it koji je bio jedan od pozvanih novinara koji su na stazi Fiorano imali priliku sjesti za upravljač novog veličanstvenog stroja s propetim konjićem na haubi.

image
Ferrari SF90 Stradale
Ferrari

Podsjetimo, riječ je o plug-in hibridnom modelu za cestu kojim je prošle godine obilježena devedeseta godišnjica osnivanja Ferrarijevog trkaćeg odjela Scuderia Ferrari kojeg je 1929. osnovao Enzo Ferrari.
Ferrari SF90 Stradale je PHEV model s tri elektromotora od kojih je jedan smješten između V8 stroja i novorazvijenog 8-stupanjskog mjenjača s dvije spojke, a preostala dva su smještena na prednjoj osovini.
Protom turbo benzinac postiže 780 KS i 800 Nm najvećeg okretnog momenta dok elektromotori imaju kombiniranu snagu od 162 kW, odnosno 220 KS, a energiju dobivaju iz 7,9 kWh litij-ionske baterije dok je pogon izveden na sva četiri kotača.
Pritom SF90 Stradale teži svega 1570 kg, što znači da na svaku konjsku snagu otpada 1,57 kg. Iz svega toga proizlaze i performanse: do 100 km/h is stajanja SF90 Stradale ubrzava za tek 2,5 sekunde, do 200 km/h za 6,7 sekundi i vozi do maksimalnih 340 km/h. Najveća brzina će mu pak iznositi 340 km/h.
image
Ferrari SF90 Stradale
Ferrari

Kako je ovaj dragulj strojogradnje nastajao? Dizajnerski tim na čelu s Flaviom Manzonijem ne samo da je povezao ovaj automobil s Ferrarijevim visokotehnološkim trkačkim automobilima iz Formule 1, već inspiraciju crpi i iz svijeta dizajna u nautici te dizajna svemirskih letjelica.
No, iza utjecaja ovih modernih stvari Manzoni i njegov tim definirali su oblik karoserije SF90 Stradale pažljivim oduzimanjem volumena, kao kod stvaranja skulpture.
Da bi se opisao opći izgled može započeti s prednjim dijelom u obliku slova V i s prednjim uskim svjetlima po prvi put u LED Matrix tehnologiji preko neuobičajeno uvučenim velikim prorezom za hlađenje s detaljima izvedenim poput onih iz svijeta aeronautike. Postoje i drugi otvori - za hlađenje kočnica kao i električne jezgre.
Izvedba krova podsjeća na onu kod Ferrarija Enza (iz svijeta bolida za Le Mans), a krov i lukovi kotača neprimjetno se spajaju sa stražnjim staklom koje je gotovo potpuno sakriveno. Upečatljiva Rosso Corsa crvena boja također pomaže u tom dojmu kamufliranju oblika stakla.

image
Ferrari SF90 Stradale
Ferrari

Stražnji spojler smješten je nisko na karoseriji kako ne bi narušio estetiku automobila, a četiri stražnja svjetla izgledaju kao da su ih dizajneri oblikovali rezanjem tradicionalnih okruglih svjetala na gornjem i donjem rubu - rezultat su prstenovi s trodimenzionalnom grafikom.
Pritom je difuzor u crnoj boji izuzetno agresivno oblikovan dok su dva okrugla završetka ispuha smještena visoko u braniku, nešto kao kod Forda GT.
Inspiracija iz svijeta zrakoplova nastavlja se u kabini s instrumentima koji imaju novo potpuno digitalno sučelje.
S isključenim instrumentima, zasloni su savršeno crni, no pokretanjem motora odmah se pokaže sva raskoš grafike velikog 16 inčnog zaslona iza upravljača.

image
Ferrari SF90 Stradale
Ferrari

Zanimljivo, u svoj toj suvremenosti kod mjenjača na tipke pojavljuje se forma nekadašnjeg Ferrarijevog povijesnog ručnog mjenjača koji sadrže oblik četverostupanjske H "šeme".
Svi ostali elementi s tehničkom funkcijom u kabini izvedeni su od karbonskih vlakana dok primjerice izostanak metalne konstrukcije u sjedalima ima za cilj smanjiti težinu uz poboljšavanje ergonomije.

image
Ferrari SF90 Stradale
Ferrari

Suhe brojke performansi SF90 ne daju dovoljno do znanja kakva je zapravo vožnja ovog automobila.
Okretni moment triju električnih motora čini nevjerojatnu kombinaciju s dvostrukim turbo-motorom V8, posebno u donjem dijelu skale okretaja. Elektroničko upravljanje isporukom snage koje kod manjih brzina imitira atmosferski benzinac zbog smanjenja vremena odziva, u potpunosti koristi snagu i potisak V8 motora pri visokim brzinama prema maksimalnoj.
Dva prednja električna motora pritom djeluju tako da svu tu snagu "drže na zemlji" u zavojima tako da dodaju više okretnog momenta vanjskom kotaču, a manje unutarnjem, što omogućuje vozaču da doslovno crta putanje kakve mozak teško može zamisliti. To se najviše primjećuje na stazi, gdje inteligentni pogon na sve kotače, zajedno s pametnom elektronikom omogućava potpuno iskorištavanje performansi uz neobičan osjećaj kako je to sasvim normalno, zaključuje Daniele.
image
Ferrari SF90 Stradale
Ferrari

Ferrarijeva električna revolucija seli se i na "brake-by-wire" kočnice, dakle elektro-hidrauličke kod kojih je mehanička veza između papučice i kočnih cilindra zamijenjena električnom, što je opet tehnologija iz zrakoplovne industrije. Takve se kočnice daju impresivno lako modulirati s obzirom na mali hod papučice i regenerativnu funkciju.
Moderni Ferrariji naučili su nas da očekujemo udobnost, unatoč njihovim vrhunski voznim osobinama zahvaljujući sportskoj podešenosti ovjesa, a ni SF90 Stradale nije iznimka.
Samo pritisnete malu ikonu amortizera na upravljaču kako biste smanjili tvrdoću i moći ćete s lakoćom proći preko asfalta koji je daleko od savršenog.

image
Ferrari SF90 Stradale
Ferrari

Pritom zahvaljujući 8 kWh bateriji SF90 stradale može potpuno na struju voziti gradom do 25 km i do brzine od 135 km/h. Ako umjesto toga odaberete hibridni način vožnje, veliki turbo V8 miruje češće nego što mislite u normalnom prometu. U
tim uvjetima do izražaja dolazi rad stražnjeg elektromotora od 220 KS i 266 Nm okretnog momenta, i po 134 KS i 85 Nm sa svakog na prednjoj osovini.
Na koncu, za razliku od svojih predaka modela 288 GTO, F40, F50, Enzo i LaFerrari, novi SF90 Stradale proizvodit će se u većim serijama, a cijena u Italiji bez davanja iznosi od 430.000 eura. U svakom slučaju, Ferrari je još jednom izradio izuzetan vozački superautomobil krcat svom aktualnom tehnologijom i fantastičnog izgleda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:30