NARODNI AUTO

Foto, video: svi detalji nove Dacije Sandero koja stiže u siječnju 2021., cijene ostaju iste

Uz dostupne cijene i kompaktne vanjske dimenzije, novi model nudi suvremeniju i bogatiju opremu te više svestranosti
Dacia Sandero
 Dacia

Dacia je danas objavila sve podatke, fotografije i video za potpuno novi model Sandero, za po svemu suvremeniji "narodni" automobil koji je od 2017. godine bio najprodavaniji osobni automobil privatnim kupcima u Europi. Novi model trebao bi nastaviti tu tradiciju uspjeha sjajnim omjerom uloženog i dobivenog, sada u modernijoj formi i s potpuno modernom tehnologijom. Uz uvijek nenadmašnu cijenu i kompaktne vanjske dimenzije, novi modeli nude suvremeniju, bogatiju opremu i više svestranosti, zadržavajući pritom svoje temeljne vrijednosti, a to su jednostavnost i pouzdanost. U Daciji kažu kako novi Sandero "redefinira esencijalni, suvremeni automobil, uvijek fokusiran na stvarne potrebe kupaca po najboljim cijenama."

Dacia dakle, ne mijenja recept koji je djelovao do sad s tim da je sad to automobil potpuno u skladu s vremenom. Postavljen je na modularnu platformu CMF-B saveza Renault-Nissan-Mitsubishi na kojoj se već kotrljaju Renault Clio, Captur i Nissan Juke. Duljina treće generacije Dacie Sandero i Sandero Stepway ostaje nepromijenjena: 4,08 metara dužine, 1,85 metara širine i 1,50 metara u visinu čime gubi jedan cm za bolju aerodinamiku. Dacia najavljuje oko 40 kilograma veću masu u odnosu na staru generaciju i teži od 1150 i 1300 kilograma, ovisno o verziji, motoru i odabranim opcijama.

image
Dacia Sandero
Dacia

Vanjski dizajn novog Sandera i Sandera Stepway je potpuno nov, a snažnim bokovima i izbočenim blatobranima ističe snažan karakter i robusnost. Proporcije su u skladu s klasom, a vanjske dimenzije unutra sada nude prostor za još veću prilagodljivost. Profil novog Sandera je fluidniji nego dosad zahvaljujući snažnije nagnutom vjetrobranskom staklu, nižoj liniji krova i anteni radiouređaja smještenoj na stražnjem dijelu krova. Razmak od tla je ostao nepromijenjen, ali širi trag kotača i kotači postavljeni u ravnini s blatobranima ostavljaju dojam nižeg, stabilnijeg automobila.

image
Dacia Sandero
Dacia

Novi Sandero Stepway je dizajniran u skladu s crossoverskim nastupom: povišen razmak od tla (17,4 centimetra u odnosu na 13,3 centimetra za klasični Sandero), uzdužni krovni nosači, prošireni blatobrani i ojačani donji dijelovi vrata njegove su specifičnosti. Osim spomenutih elemenata, tu su i kromirani logotip Stepway ispod prednje maske i zaobljeni zaštitni profili iznad svjetala za maglu. U prednjim i stražnjim odbojnicima smještena je zaštita podvozja u boji koja štiti boju od ogrebotina koje mogu nastati u svakodnevnoj vožnji.

image
Dacia Sandero
Dacia

Prednja i stražnja svjetla svih triju novih modela nose Dacijin novi LED svjetlosni potpis u obliku slova Y koji im daje snažniji identitet. Horizontalna linija spaja dvoja svjetla na prednjem kraju i stražnjem kraju i račva se u njihove LED linije, pa automobil izgleda vizualno upečatljivije. LED svjetla, serijski dostupna u svim razinama opreme, povećavaju vidljivost noću. Unutrašnjost bilježi velik skok prema naprijed u svakom pogledu. Potpuno nova armaturna ploča još je ergonomičnija i izrađena od novih materijala za moderniji i kvalitetniji izgled, a novi materijali našli su se još i na vratima te presvlakama.

image
Dacia Sandero
Dacia

Ergonomičniji položaj vozača osigurava veću udobnost zahvaljujući novom dizajnu sjedala i brojnim kombinacijama podešavanja sjedala i upravljača. Dacia nudi sustav Media Control koji omogućuje upravljanje radiouređajem, telefonom i navigacijskim sustavom izravno s pametnog telefona smještenog na posebnom nosaču na vrhu armaturne ploče. Naprednije su inačice ovog sustava, koji se ugrađuje od početne razine opreme, Media Display i Media Nav s posebnim zaslonom na središnjoj konzoli.

image
Dacia Sandero
Dacia

Taj osam-inčni zaslon osjetljiv na dodir dolazi kod boljih verzija, a tu su i opcijski krovni otvor, električna ručnu kočnicu, električna servo upravljač , još dva zračna jastuka u odnosu na prethodnu generaciju da bi dostigla brojku šest, te elektronički elementi za pomoć u vožnji poput automatskog kočenja u nuždi, radara sprijeda, straga i kamere za vožnju unatrag ili upozorenje na vozilo u "mrtvom kutu". Unatoč naporima uloženim u modernizaciju sigurnosti sa 6 zračnih jastuka i el. asistentima u vožnji, još nije poznato hoće li novi Sandero dobiti pet zvjezdica na Euro NCAP testu.

image
Dacia Sandero
Dacia

Tradicionalno jaka strana Sandera: rekordna prostranost unutar kompaktnih dimenzija. Novi Sandero i Sandero Stepway nude više prostora u kabini i veći obujam prtljažnika i prostora za odlaganje. Inženjeri su radili na povećanju praktičnosti sa željom za što više prostora pa ga sada za koljena straga ima više za 4,2 centimetra u odnosu na staru verziju. Više je prostora i za pohranu stvari u kabini s ukupno 21 litrom više kod svih pretinaca, a prtljažnik je prostraniji za 8 litara, te raspolaže s 328 litara u osnovnoj konfiguraciji.

image
Dacia Sandero
Dacia

Što se tiče motora, novi Sandero dolazi bez dizelaša. Početni motor je SCe od 65 KS, slijedi ga TCe od 90 KS koji će osim s ručnim mjenjačem biti dostupan i s bestupnjevanim CVT mjenjačem. U ponudi će se odmah naći i 0,9-litraš od 100 KS s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom. Prodaja nove Dacije Sandero na europskim tržištima započet će krajem godine s isporukama početkom 2021. Što se cijena tiče još nisu poznate, no navodno da će se zadržati na istoj razini kao i dosad s početnom cijenom od nekih 75.000 kuna, što je jako dobra vijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 16:47