EUROPSKA PREMIJERA

Foto, video: VW je predstavio svoj prvi coupe SUV Taigo kao odgovor na Renault Megane Conquest!

Trendu dostupnijih atraktivnih coupe SUV modela sada se pridružio i Volkswagen s novim atraktivnom modelom
Volkswagen Taigo
 Volkswagen

Krajem ožujka ove godine Volkswagen je pokazao prve skice svog novog SUV modela Taigo, a riječ je o prvom coupe SUV-u marke koji je u potpunosti osmišljen u Brazilu, gdje se već više od godine nudi pod nazivom Nivus.

image
Volkswagen Taigo
Volkswagen

Danas su pak Nijemci pokazali prve fotografije verzije za tržišta Europe, koji premda izgleda gotovo identično poput brazilskog Nivusa, ispod lima donosi znatno naprednije tehnološke značajke. Novi SUV model VW-a je dug je 4,26 metra i pridružuje se postojećim T-Crossu i T-Rocu s kojima dijeli MQB A0 platformu.

Gdje, dakle, novi Taigo pronalazi svoje mjesto? Novi sportski SUV predstavlja "razvučenu", ali sportskiju i dinamičnije oblikovanu verziju T-Crossa te dolazi sa strmije padajućom linijom krova prema stražnjem kraju, ali i s većim unutarnjim prostorom od slično zamišljenog T-Roca.

image
Volkswagen Taigo
Volkswagen

Osovinski razmak od 2,57 metara je dva centimetra duži od T-Crossovog, a duljina za dobrih 16 centimetara. VW Taigo je čak i od T-Roca dulji tri cm. Izgled generalno nudi svježi stil i dobru dozu individualnosti te ulaz u svijet pristupačnih coupe SUV-ova, nakon što je Renault u Europi već plasirao Arkanu (na našem tržištu poznat kao Megane Conquest) na osnovi gradskog SUV-a Captur.

Kupcima će se sigurno svidjeti crossover karoserijski oblik Taiga, povišena sjedala i položaj za volanom te neograničena prikladnost za svakodnevnu upotrebu. Izdašan je prostor za putnike sprijeda, ali i straga zahvaljujući udaljenosti od sjedeće površine do sjedala od 792 mm.

image
Volkswagen Taigo
Volkswagen

Opremljen serijski sa svim LED svjetlima sprijeda i straga, potpuno digitalnom kokpitom i najnovijom generacijom Infotainment sustava (MIB3), Taigo postavlja nova tehnološka mjerila u svojoj klasi. Na europska tržišta novi Taigo koji se proizvodi u španjolskoj Pamploni, dolazi standardno sa sveobuhvatnim rasponom sustava pomoći vozaču najnovije generacije kao što su Lane Assist i Front Assist.

image
Volkswagen Taigo
Volkswagen

Sportski, orijentiran na život u urbanim sredinama sa sposobnostima za izlete u prirodu zahvaljujući svojoj robusnosti, novi Volkswagenov coupe SUV uglavnom je namijenjen mladim kupcima koji prate trendove i koji su orijentirani na aktivni način života u slobodno vrijeme.

Veliki plus: unatoč svojoj coupe silueti novi Taigo raspolaže s prtljažnim prostorom od čak 438 litara te nudi gotovo isto toliko prostora za odlaganje u kabini. Od opreme Style pa na više Taigo ima nova Matrix svjetla IQ.LIGHT LED svjetla zajedno s osvijetljenom poprečnom rešetkom hladnjaka.

image
Volkswagen Taigo
Volkswagen

U kabini je Taigo moderan i digitaliziran, a sustavi povezivosti temelje se na najnovijoj generaciji modularnog infotainmenta kojim se upravlja putem velikog digitalnog središnjeg zaslona, a tu je i Climatronic s funkcijom fizičkih komandi. Po pitanju pomoći vozaču Taigo je vrlo blizak Volkswagenovim modelima višeg segmenta.

Između ostalog, raspolaže IQ.DRIVE Travel Assist funkcijom kao opcijom s novim prediktivni ACC-om (automatska kontrola udaljenosti s dodatnom referencom do ograničenja brzine i podataka o ruti iz navigacijskog sustava) te Lane Assistom koje spaja s drugim elementima kako bi se formirao novi sustav pomoći koji omogućuje poluautomatiziranu vožnju razine 2 do maksimalne brzine od 210 km/h. Svaki Taigo je standardno opremljen sustavima pomoći kao što je Front Assist, uključujući kočenje u nuždi u gradu te zadržavanje u voznoj traci.

image
Volkswagen Taigo
Volkswagen

Od paketa opreme dostupni su osnovni "Taigo" te Life, Style i R-Line. Sve četiri linije opreme osvajaju fer cijenom u odnosu na ponuđeno i mogu se dodatno prilagoditi pojedinačnim dodacima poput velikog panoramskog krovnog otvora, audio sustava ‘Beats’ s 300 vata sa 6 zvučnika, ili Digital Cockpit Pro zaslonom od 10,25 inča. Veličina kotača pak ovisi o odabranoj liniji opreme i dolaze u veličinama od 16 do 18 cola.

Na koncu i motori: u ponudi su isključivo turbo benzinci i to 1,0-litreni trocilindraš u dvije snage te 1,5-litreni četverocilindraš, a snaga se prenosi isključivo na prednju osovinu.

image
Volkswagen Taigo
Volkswagen

Početni 1.0 TSI raspolaže s 95 KS, postiže maksimalnih 183 km/h i dolazi s ručnim 5-stupanjskim mjenjačem, dok snažnija verzija od 110 KS postiže 191 km/h i dolazi sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (7-stupanjski DSG s dvije spojke je doplata). Na vrhu je najsnažniji 1.5 TSI motor od 150 KS može potegnuti do 212 km/h, no više podataka o potrošnji proizvođač još nije dao, ali jamči visoku učinkovitost i štedljivost svih motora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:11