DUGO SE ČEKAO

Hiperautomobil snova: Ovo je Pagani Utopia, nasljednik Huayre s 864 KS i ručnim mjenjačem

Paganijev nasljednik Huayre je Utopia, a to joj ime savršeno pristaje jer je ovaj hiperautomobil dostupan s ručnim mjenjačem

2023. Pagani Utopia

 Pagani

Paganijev nasljednik Huayre je Utopia, a to joj ime savršeno pristaje jer je ovaj hiperautomobil s 864 KS dostupan s ručnim mjenjačem sa sedam brzina.

Stil, za koji tvrtka tvrdi da je trebalo šest godina da se usavrši, odmah ga čini prepoznatljivim kao Pagani, sa značajkama kao što su središnji ispušni sustav, podignuta stražnja krila i središnji dizajn stražnje palube u obliku repa čamca. No cjelokupni izgled je prigušeniji i sadrži nove dizajnerske trikove poput spojlera koji se stapa u karoseriju, ili stražnja svjetla koja izgledaju kao da lebde u zraku, a također su inspirirana mlaznim turbinama.

image

2023. Pagani Utopia

Pagani

Slična je priča iznutra, gdje postoji mnogo poznatih dizajnerskih naznaka, poput dva kružna instrumenta i četiri ventilacijske jedinice na vrhu ploče, ali dovoljno razlika da se vlasnik Huyare osjeća kao da je vrijedilo napraviti nadogradnju na novije. U jednom naizgled koraku unazad, Pagani je izbacio središnji touchscreen starog automobila iz kokpita, a njegov posao sada obavlja veći digitalni zaslon između brzinomjera i brojača okretaja.

image

2023. Pagani Utopia

Pagani

Ipak, glavna tema za razgovor je kromirana poluga ručnog mjenjača na središnjem tunelu. Iako je originalna Zonda dolazila s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, Huyara je prihvatila trend mjenjača s ručicama i prešla na sekvencijalni mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa.

image

2023. Pagani Utopia

Pagani

Utopia, međutim, nudi najbolje od oba svijeta, dajući kupcima izbor ručnih ili automatiziranih mjenjača s jednom spojkom. Prijenos s dvostrukom spojkom ispao je iz igre zbog svoje težine, a čini se da se rezultat isplatio - Utopia teži samo 1280 kilograma, što je gotovo 70 kilograma lakše od Huayre.

image

2023. Pagani Utopia

Pagani

Ti su mjenjači spojeni na 6,0-litreni V12 s twin-turbom iz Mercedesovog AMG odjela. On je sposoban za gotovo 900 KS s okretnim momentom od 1100 Nm nadalje od 2800 do 5900 o/min. Pagani kaže da se motor može vrtjeti do 6700 o/min, iako nije otkrio detalje o performansama. Znamo samo da je "Utopia u skladu sa svim globalnim propisima o emisijama".

image

2023. Pagani Utopia

Pagani

Slike komponenti ovjesa toliko su zapanjujuće da je gotovo šteta što su skrivene karoserijom. Na svaki podokvir povezane su dvostruke šipke od kovanog aluminija, zajedno s oprugama i amortizerima koje Pagani opisuje "poluaktivnima". Jednako zapanjujući je i set kovanih aluminijskih naplataka dimenzija 21 inča sprijeda i 22 inča straga, omotanih u Pirelli P Zero Corsa gume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:13