TEST MOTOCIKLA

Honda NT 1100: Evo što bi vozili naši policajci da se MUP nije odlučio za 33 posto skuplji BMW

Sjajna zaštita od vjetra, ali i automatizirani mjenjač i motor sa 102 KS preuzet od Africe Twin, čine ga stvorenim za duge pruge

Hondin mješanac tourera i adventurea nevjerojatno je udoban i bogato opremljen, a jeftiniji od sličnih motocikala BMW-a, Ducatija ili Moto Guzzija. Proizvodi se u Japanu

 CROPIX

NT 1100 nastavlja gdje su stali Deauville i Pan European. Honda se njime vratila u klasu u kojoj je desetljećima bila prisutna, ali bez većeg uspjeha - touring, odnosno putničkim motociklima. Samo malo drukčijim. I premda sprijeda izgleda kao X-ADV, ispod oklopa se zapravo krije CRF 1100L, s kojeg ne potječe samo dvocilindraš, nego i okvir, instrumenti, ručice...

Drukčiji su, međutim, prednji kotač od cestovnih 17 umjesto 21 cola, oklop s boljom zaštitom od vjetra i kiše te oprema za duga putovanja, poput (pre)uskih bočnih kovčega od 32 (lijevo), odnosno 33 litre (desno). U stvari, s off-roaderom ga povezuje još samo dugi hod opruga od 15 centimetara, čak tri više od cestovnog tourera BMW R 1250 RT.

image

Honda NT 1100

CROPIX

Sjedi se opušteno - s uspravnim leđima, gotovo sasvim ispruženim rukama i blago savijenim nogama - dok noge za stajanja na semaforu čvrsto dodiruju tlo, jer je sjedalo na niska 82 cm. Položaj sjedenja desetak je stupnjeva nagnut prema naprijed u odnosu na Africu Twin. A zahvaljujući rasporedu težine, kratkom međuosovinskom razmaku (1,54 m) i prednjoj vilici pod kutem od 38 stupnjeva, NT 1100 se lako manevrira i u gradskoj gužvi, unatoč pozamašnoj težini (s punim spremnikom čak 238 kilogra).

image

I dvocilindraš od 102 konjske snage i mjenjač sa dvije spojke, i dvostruki čelični okvir potječu sa dvije godine stare Africe Twin

CROPIX

Opuštajuć je i motor, poznati redni dvocilindraš sa 1084 ccm, osam ventila i kutom paljenja od 270 stupnjeva, koji razvija za cestovnu vožnju sasvim pristojnih 102 KS pri 7500 okretaja i 104 Nm pri 6250 okretaja - isto kao i u Africi Twin. Glasa se ugodno, vibracije se (jedva) osjećaju samo u osloncima za noge, a u prosjeku troši skromne 5,4 litre, što znači da s jednim punjenjem spremnika goriva prevali pristojnih 370 kilometara.

image

Honda NT 1100

CROPIX

Kao saliven mu stoji i mjenjač sa dvije spojke (DCT). Stupnjeve mijenja glatko i bez trzaja, a jedino je malo lijen u standardnom načinu rada (D). Stvar rješava prebacivanje u sportski način (S). Kad smo već kod elektronike, NT 1100 nema inercijsku platformu (IMU) kao Africa Twin, ali koristi throttle-by-wire i nudi tri pretprogramirana načina vožnje (Urban, Rain i Tour) i još dva prilagodljivima ukusu vozača. Postavite li vjetrobran u najviši od pet položaja, a pritom niste viši od 185 centimetara, bit ćete zaštićeni od glave do pete ne samo od vjetra, nego i od kiše. Vizir na kacigi može ostati otvoren i pri 170 km/h. Trik nije samo u raskošnom vjetrobranu, nego i u usmjerivačima zraka u prednjoj masci i oko motora.

image

Honda NT 1100

CROPIX

Osjećaj u vožnji je divan, pogotovo na autocesti - 130 km/h postiže već pri 4200 okretaja. Na otvorenoj zavojitoj cesti je iznenađujuće okretan za 238 kg težak tourer s hodom opruga od 15 cm. Prednji se kotač jasno osjeća, što vozaču ulijeva povjerenje. Čak i u brzim, dugim zavojima čvrsto drži putanju, a lako ga je i dodatno oboriti ako zavoj zatvara. Jedino nije ljubitelj snažnih kočenja.

image

Novi NT 1100 na prvi pogled izgleda kao mješanac X-ADV i dvije godine stare studije CB4X sa salona u Milanu

CROPIX

Cijena? NT 1100 kod nas starta na 122.000, dok s doplatom za DCT stoji 130.000 kuna. Dakle, u dlaku isto kao i “donator organa” Africa Twin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:15