pogledajte video

Hyundai i Kia najlakše mete: Lopovi ih za manje od minute kradu samo pomoću USB kabela

Tijekom prošle godine u SAD je zabilježen porast krađa za obje marke. Sve je povezano s videozapisima "Kia Boyza"

Krađa automobila s USB kabelom

 YouTube Screenshot

Hyundai i Kia postali u Sjedinjenim Državama lake mete zahvaljujući djelomično viralnim objavama na društvenim mrežama. Naime, ako je riječ o modernom automobilu proizvođača automobila koji ne koriste startanje pritiskom na gumb, lopovi mogu upaliti auto i odvesti se za manje od minute. Jedini potreban alat je nešto što se može pronaći u gotovo svakom vozilu - USB kabel.

Tijekom prošle godine zabilježen je porast krađa za obje marke. Sve je povezano s videozapisima "Kia Boysa" iz Milwaukeeja. Videozapisi otkrivaju kako se sve to točno radi, a to uključuje guljenje poklopca stupa upravljača i rastavljanje utora za ključ. Zatim se USB kabel može koristiti za okretanje brave za paljenje, pokretanje vozila i otpuštanje brave upravljača.

Lopovi posebno ciljaju na korejska vozila s fizičkim utorom za ključ jer se modeli s pokretanjem s tipkom ne mogu upaliti tako. Vozila koja koriste fizički ključ postaju žrtve ove metode jer navodno nisu opremljena tvornički ugrađenim protuprovalnim uređajem koji se zove imobilizator.

Ovi imobilizatori koriste čip (koji se naziva transponder) za provjeru autentičnosti ključa. To znači da čak i ako je lopov kopirao fizičke rezove na ključu, vozilo se ne može pokrenuti osim ako transponder nije uparen s vozilom. Budući da Hyundai i Kia navodno nemaju imobilizator, lopovi mogu jednostavni upaliti kao da koriste odvijač na automobilu iz 1980-ih.

Glasnogovornici Hyundaija i Kije kažu da su najnoviji modeli imuni na ovu metodu. Ipak, razne novinske kuće još uvijek izvještavaju o krađama sadašnjih automobila. Malo je vjerojatno da bi potencijalni lopov razlikovao 2022. i 2021. modelsku godinu s obzirom na to da nema promjena stila, tako da bi vlasnici i dalje mogli biti meta vandalizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:55