VIDEO, FOTO

I to smo dočekali: Karavansko čudovište BMW M3 Touring s 510 konja ima ptrljažnik od 500 litara

Smanjenje potražnje za limuzinama u Europi i Japanu natjeralo je BMW da izbaci prvu karavansku verziju M3 u svojoj povijesti

M3 Touring

 BMW

BMW je danas predstavio jednog od najbržih i najpoželjnijih karavana na svijetu. Novi M3 Touring ima prtljažnik od 500 do 1510 litara. Ovaj podatak iznosimo prvi, jer zašto bi netko kupio M3 u karavanskoj izvedbi, ako ne zbog prtljažnika i praktičnosti.

Smanjenje potražnje za limuzinama u Europi i Japanu natjeralo je BMW da izbaci prvu karavansku verziju M3 u svojoj povijesti. Izuzetno atraktivni i agresivni karavan nema previše veze s klasičnim BMW-om Serije 3 Touring ali ni s 'običnim M3'. Da bi u njega stale sve komponente od M3 automobil je u odnosu na klasičnu 'tricu karavan' proširen za čak 76 milimetara. Također, konstrukcijske razlike stražnjeg kraja natjerale su BMW da pronađe drugi načine za postizanje željene krutosti karoserije.

Dizajnerski je ovo tipični M3, samo karavan. Agresivan, prepun sportskih dodataka koji ga jasno distanciraju od 'civilnog modela Serije 3 Touring'. Posebno impresivan je stražnji dio s četiri ogromne ispušne cijevi koje vire iz predimenzioniranog difuzora.

Automobil je dugačak 479 cm, u širinu mjeri čak 190, a u visinu 144 centimetara. Međuosovinski razmak je 286 cm, a masa iznosi 1865 kilograma, što je stotinjak kilograma više nego kod limuzinskog M3. Zbog toga je M3 Touring dobio i prerađeni ovjes, odnosno prerađene adaptivne amortizere koji su prilagođeni većoj masi. Ostatak ovjesa je identičan kao i kod M3/M4.

image

M3 Touring

BMW

Novi M3 Touring nudit će se isključivo kao Competition verzija. To znači da neće biti slabije verzije s 480 KS već će se u auto ugrađivati isključivo snažniji motor s 510 KS. Trolitreni biturbo šesterocilindraš maksimalnu snagu razvija na 6250 okretaja i vrti se do 7200 o/min. Maksimalni okretni moment je 650 Nm.

Ubrzanje do 100 km/h traje samo 3,6 sekundi, do 200 km/h M3 Touring ubrza za 12,9 sekundi, a maksimalna brzina je ograničena na 280 km/h.

image

M3 Touring

BMW

Ugrađivat će se isključivo automatski mjenjač s osam brzina, a pogon na sve kotače i elektronska blokada stražnjeg diferencijala su serijski. No zabava neće izostati.

Pogon na sve kotače nudi različite načine rada: 4WD, 4WD Sport u kojem se već može dobro driftati i 2WD u kojem je vrlo lako zabaciti stražnji kraj u drift i nema pomoći ESP-a. Tu je i kontrola proklizavanja koju je moguće namjestiti na 10 razina i interesantni Drift-Analyzer sustav.

image

M3 Touring

BMW

Velika novost u unutrašnjosti je veliki 'super-zaslon' koji se sastoji od 12,3-inčnih digitalnih instrumenata koji čine cjelinu s 14,9-inčnim središnjim zaslonom infotainment sustava. Takvo rješenje ranije je uvedeno u iX i i4, a sada i u ovaj model.

image

M3 Touring

BMW

Od obilja dodatne opreme izdvajamo ultra-lagana karbonska sjedala kojima se može uštedjeti 9,6 kilograma mase.

Novi BMW M3 Competition Touring u prodaji bi se trebao naći tijekom prosinca ove godine. Cijena za Hrvatsko tržište još se ne zna, a u Njemačkoj košta od 97.800 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:43