Dobra ideja

Japanci na pruzi počeli graditi podvožnjake za kornjače: ‘Kada prolaze, zaglave se u skretnicama‘

Kako bi spasili živote kornjača i spriječili zastoje na pruzi, radnici japanske željeznice kornjačama izgradili tunele

Tunel za kornjače

 YouTube Screenshot

Kornjače u blizini japanske provincije Nara sada imaju siguran prolaz preko lokalnih željezničkih tračnica. Naime, male kornjače znaju se zaglaviti u mehanizmu skretnice - koji mijenja smjer tračnica.

Kada se to dogodi, ne samo da su kornjače ubijene, već se i tračnice ne pokreću u potpunosti i moraju se servisirati prije nego što vlakovi mogu sigurno proći.

Prema The Japan Timesu, ovo se dogodilo 13 puta između 2002. i 2014. Kako bi spasili živote kornjača i spriječili daljnje poremećaje, radnici japanske željeznice su kornjačama izgradili vlastite tunele ispod tračnica.

Ovi betonski tuneli u obliku slova U nalaze se ispod željezničkih tračnica u blizini skretnica, što kornjačama daje mnogo lakši način prelaska. Željezničari će provjeravati ima li u tunelima kornjača tijekom povremenih inspekcija pruge i premjestit će sve zaglavljene kornjače u akvarij.

Pet betonskih tunela izgrađeno je prije samo mjesec dana, na dvije postaje u prefekturi Nara, i do sada su spasili deset života kornjača. “Sustav sprječava kornjače da upadnu u nesreće i izbjegava izazivanje problema našim putnicima. Nadamo se da ćemo ga nastaviti koristiti", rekao je glasnogovornik West Japan Railwaya.

U videu u nastavku možete vidjeti kako gmazovi s oklopom prolaze kroz podvožnjake. Iako se čini da je jedan kraj tunela zatvoren, pa nije jasno jesu li ovi kanali dizajnirani da drže kornjače unutra dok ih željezničari ne uhvate, ili jesu li dizajnirani da vode kornjače u određenom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:58