ČUDO IZ AFRIKE

Jedna od Mazdi 323 kakve su u Hrvatskoj bile mega popularne 1990-ih, prešla je 2 milijuna km

Nevjerojatan video je snimljen negdje u Africi, a po stanju automobila pravo je čudo što uopće još uvijek vozi

Mazda 323

 Youtube screenshot

Na proljeće je na YouTubeu objavljen video koji je ovih dana postao viralan. Riječ je o snimci Mazde 323 1.6i GSX iz 1991. godine koja je do sada navodno prešla dva milijuna kilometara.

U opisu snimke nema nikakvih dodatnih detalja, no iz samog videa može se saznati dosta toga. Riječ je o generacije početkom 1990-ih vrlo popularnoj i kod nas kad je zavladao svojevrsni "boom japanaca", a po Mazde se uglavnom odlazilo u Austriju.

Bez sumnje, video je snimljen negdje u Africi, a po stanju automobila pravo je čudo što uopće još uvijek vozi.

Mazdina karoserija je sva izudarana, sva svjetla su razbijena, fali nekoliko stakala, vjetrobran je napuknut, a automobil je pun korozije. U unutrašnjosti je stanje još gore. Obloge su poispadale i popucale, sjedala su potpuno propala, a pola volana je sada čisti čelik, bez gumirane obloge. Također umjesto iz rezervoara, koji je vjerojatno napuknut, automobil svoje gorivo dobiva iz priručnog kanistra u prtljažniku.

Ispod "haube" izgleda kao prava katastrofa. Uopće nema filtera za zrak i poklopca hladnjaka, a motor proizvodi zabrinjavajuće zvukove. No unatoč svemu ova Mazda 323 pali iz prve i još uvijek vozi. To je pravo čudo s obzirom na stanje cesta u videu i ne baš nježan stil vožnje vlasnika automobila.

Na svijetu ima nekoliko poznatih slučajeva da su automobili prevalili više od 2 milijuna kilometara, a svjetski rekorder je Volvo P1800 sa 5,2 milijuna kilometara. Ipak ni jedan od tih auta nije bio toliko zanemarivan stoga je ova Mazda možda najizdržljiviji auto u povijest.

Ipak sve ovo moramo uzeti s ogradom. Na video snimci nema nikakvog dokaza da je automobil zaista napravio toliku kilometražu. I da nije, sama činjenica da još uvijek vozi u ovom stanju zaslužila je veliki respekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 10:53