pogledajte VIDEO

‘Jednim klikom‘: Stara Nokia u sebi ima uređaj kojim vam lopovi mogu ukrasti auto, evo i kao to rade

Stari mobitel nije tajna; to je samo ljuska. U Nokiji je skriven sićušni uređaj koji kradljivcima automobila omogućuje povezivanje

Hakiranje automobila

 YouTube Screenshot

Nova vrsta krađe automobila širi se SAD-om. Ova metoda ne uključuje odvijače ili nezgrapne naprave; naizgled, sve što je potrebno je stari telefon iz 90-ih.

U kratkoj snimci koju je kanal Motherboard prenio na Youtube, čovjek je uspješno pokrenuti motor Toyote RAV4 jednim kablom i jednim klikom na Nokiji 3310. Ipak, stvarnost je malo kompliciranija.

Stari mobitel, nije tajn,; to je samo ljuska. U Nokiji je skriven sićušni uređaj koji kradljivcima automobila omogućuje povezivanje s – i nadjačavanje – kontrolnog sustava vozila, napisao je dr. Ken Tindell, tehnički direktor Canis Automotive Labsa. S relativnom lakoćom, kriminalci mogu upotrijebiti ove uređaje kako bi upalili motor automobila u samo nekoliko sekundi, a sve to bez ključa.

Motherboard je pronašao nekoliko web stranica i Telegram kanala koji su reklamirali uređaje – neki skriveni unutar JBL zvučnika – za između 2700 i 19.600 dolara (2470 i 17.960 eura). Ovi prodavači, prema YouTube kanalu, ovu tehnologiju često nazivaju uređajima za "hitno pokretanje".

Tindell je počeo istraživati ove uređaje nakon što je njegovom prijatelju u svijetu kibernetičke sigurnosti – Ianu Taboru – ukraden automobil, očito, s jednim od ovih uređaja. Uređaji rade kroz nešto što se zove CAN (Controller Area Network). Oni pristupaju internoj komunikacijskoj mreži automobila i ubacuju lažne poruke "kao iz prijemnika pametnog ključa", napisao je Tindell.

Automobili "vjeruju" tim internim porukama bez da ih provjeravaju, što proces čini relativno jednostavnim. "Uređaj radi sav posao umjesto njih", rekao je Tindell za Motherboard. "Sve što trebaju učiniti je uzeti dvije žice s uređaja, odvojiti prednje svjetlo i ugurati žice u prave rupe na strani konektora na strani vozila".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:41