krš i lom

Jeste li se ikad zapitali kako prolaze golf-kolica u sudaru na Euro NCAP testu? Evo i odgovora

Ona nisu dužna proći testiranje sudara, što znači da nisu nužno sigurna. Pogledajte kako su golf-kolica prošla na testu sudara

Test sudara, golf-kolica

 YouTube Screenshot

Kolica za golf se u suštini ne razlikuju mnogo od automobila - imaju četiri kotača, upravljač i ostale kontrole, ali sličnosti tu prestaju. Ona nisu dužna proći testiranje sudara, što znači da nisu nužno sigurna. Ipak, nekoga je zanimalo kako će golf-kolica proći na takvim testiranjima.

Europski program za procjenu novih automobila Euro NCAP činio je upravo to 2014. godine. Organizacija je smatrala kolica za golf, Club Car Villager, službeno "teškim četverociklom". Proveo je vozilo kroz dva testa koji su uključivali sudare pri brzini od 50 km/h.

Prvo je odrađen frontalni sudar, a europski regulatori su ga snimili iz nekoliko kutova, baš kao na pravom testu sudara. Ne čini se da su to shvatili pretjerano ozbiljno, jer ih možete čuti kako se smiju nakon prvog udarca.

image

Test sudara, golf-kolica

YouTube Screenshot

Lutka za testiranje sudara primila je značajne ozljede. Čini se da Club Car Villager nije opremljen sklopivim stupom upravljača ili namjerno dizajniranom zonom gužvanja. Rezultat je da se gornji dio tijela lutke unakaže oko upravljača, a donji dio tijela zgnječi između sjedala i instrumentne ploče. Ova kolica za golf doduše imaju sigurnosne pojaseve, ali ne čini su baš korisni.

image

Test sudara, golf-kolica

YouTube Screenshot

Pri bočnom udaru rezultati nisu bili bolji. Kolica za golf gotovo da nemaju zaštitu sa strane. Prilično smo sigurni da bi bilo tko u ovoj stvari u bilo kojoj od ovih nesreća bio ozbiljno ozlijeđen ili poginuo. Euro NCAP je rekao da su se golf-kolica pokazala "vrlo lošima i da su pokazala ozbiljne rizike od ozljeda opasnih po život".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:23