ZANIMLJIVI TEST

Jesu li veći kotači i gume zaista bolji za sportsku vožnju? U Porscheu imaju odgovor

Testirane su gume Michelin Pilot Sport 4S NAO koje francuski proizvođač radi specijalno za aktualnu generaciju Porschea 911

Gume na testu

 Youtube screenshot

Koliko razlike može napraviti jedan inč. Očito mnogo, ako su u pitanju gume i kotači na sportskom automobilu. To je dokazala ekipa iz Tyre Reviews koja je isprobala razliku na Porscheu 911 i napravila zanimljiv video iz kojeg možemo mnogo toga saznati.

Testirane su gume Michelin Pilot Sport 4S NAO koje francuski proizvođač radi specijalno za aktualnu generaciju Porschea 911. Tyre Reviews je testirao dvije opcije koje Michelin proizvodi za automobil, manje gume promjera 19 inča na prednjim i 20 inča na stražnjim kotačima ili veću opciju s gumama promjera 20 inča naprijed i 21 inč straga.

Kada je u pitanju normalna svakodnevna vožnja na cesti, nema previše razlika između manje i veće opcije. Za kočenje na suhoj podlozi iz 100 km/h do zaustavljanja manjim je gumama trebalo 33,18 metara, a većim 33,03 metara.

Na mokroj cesti gume su također skoro identične. Od 80 km/h do 5 km/h auto će s manjim gumama usporiti za 33,63 metara, a s većim za 33,67 metara.

Razlika među manjim i većim gumama vidljiva je na trkaćoj stazi. Video prvo pokazuje vožnju na mokroj trkaćoj stazi. Vozač objašnjava da u takvim uvjetima manje gume pokazuju više sklonosti preupravljanju, odnosno mogućnosti da "stražnji dio auta pretekne prednji" te da se auto izvrti. Na štoperici razlike su također očite. Auto s manjim gumama prelazi Michelinovu testnu stazu za 97,55 sekundi, dok je s većim osjetno brži s 96,83 sekunde. Razlika od 0,72 sekunde zvuči malo, no na trkaćoj stazi to je itekako osjetljivo, pogotovo kad je auto u rukama vještog vozača.

Veće gume pokazuju svoje najveće prednosti na suhoj trkaćoj stazi. Testni vozač u videu komentira da vožnja s njima podsjeća na vožnju s Michelin Cup 2 gumama namijenjenima za trkaću stazu. Auto na manjim gumama prelazi stazu za 71,53 sekunde, a s većim je za više od sekunde brži i ostvaruje vrijeme od 70,43 sekunde.

Ovaj test je dokazao da težnja sportskih proizvođača za većim kotačima nije samo stvar estetike. Veličina guma igra itekako veliku ulogu kada su u pitanju vozna svojstva pri sportskoj vožnji. No na normalnim automobilima koji se ne koriste za sportsku vožnju veći kotači kvare ubrzanja i povećavaju potrošnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:17