Čekaju odobrenje

Još to nisu napravili: Hyundai bi uskoro mogao prodati tvornice u Rusiji i napustiti zemlju

Proizvođač automobila obustavio je poslovanje u Rusiji prošle godine i od tada razmišlja o različitim načinima izlaska s tržišta

Tvornica Hyundai, Kalinjingrad

 Profimedia

Priča se da se Hyundai sve više približava prodaji svojih tvornica u Rusiji i službenom napuštanju zemlje kao odgovor na invaziju Ukrajine i tamošnji rat koji je u tijeku.

Proizvođač automobila obustavio je poslovanje u Rusiji prošle godine i od tada razmišlja o različitim načinima izlaska s tržišta. Južnokorejska TV mreža MBC tvrdi da je Hyundai u završnoj fazi pregovora o prodaji svojih tvornica i da jednostavno čeka konačno odobrenje ruske vlade.

Dok su iz kompanije razgovarali s Reutersom krajem prošlog tjedna, Hyundai je istaknuo da razmatra različite opcije za budućnost svog poslovanja u Rusiji, ali je rekao da u ovoj fazi nije donesena nikakva odluka. "Istina je da su u tijeku razgovori o prodaji, ali ništa nije odlučeno", rekao je Hyundai.

Hyundai je u prošlosti proizvodio oko 200.000 vozila godišnje u Rusiji, a nacionalna invazija Ukrajine došla je u posebno neprikladnom trenutku za proizvođača automobila. Zapravo, tek su kupili tvornicu General Motorsa u Sankt Peterburgu u prosincu 2020., jedva 12 mjeseci prije eskalacije rusko-ukrajinskog rata u veljači 2022.

image

Hyundai Tucson

Hyundai

U 2019. Hyundai i Kia prodali su zajedno 400.000 vozila u Rusiji. Ruska automobilska industrija je osakaćena od invazije. Doista, brojke objavljene ranije ove godine otkrile su da je prodaja novih automobila prošle godine pala za 58,8% usred rata i posljedičnih sankcija i izvoznih kontrola koje su nametnute zemlji.

U Rusiji je prošle godine prodano ukupno 687.370 vozila, znatno manje od 1,6 milijuna isporučenih 2021. godine.

image

Hyundai Tucson

Hyundai

Očekuje se da će se prodaja poboljšati 2023., a Udruženje europskih poduzeća ukazuje da bi maloprodaja mogla porasti za 12% na približno 770.000 vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:12