više mehanizama

Kako benzinska crpka ‘zna‘ kada je spremnik pun i prekida punjenje? Ovaj video objašnjava sve

Možda ste se prilikom punjenja goriva zapitali kako se benzinska pumpa na benzinskoj postaji sama isključuje

Pištolj crpke za gorivo

Možda ste se zapitali kako se benzinska crpka na benzinskoj postaji sama isključuje nakon što napunite spremnik svog automobila gorivom do kraja.

Ovaj video koji je prenio Youtuber Steve Mold pokazuje kako sustav funkcionira i fascinantniji je nego što smo očekivali.

Baš kao i Steve, pretpostavili smo da je pumpa vjerojatno koristila neki oblik električnog senzora da otkrije kada je gorivo doseglo vrh mlaznice pumpe ili tako nešto, ali zapravo postoji nekoliko zanimljivih mehanizama u "igri".

U videu Youtuber pokazuje poprečni presjek mlaznice pumpe za gorivo tako da možete vidjeti unutarnji rad, a Mold je također napravio nekoliko različitih modela kako bi bolje ilustrirao svaki dio pumpe.

Jedna od glavnih značajki pumpe koju možda nikada prije niste primijetili je mala rupica koja se zove "Venturijev senzor". Iako to zvuči kao prilično hi-tech naziv za neku električnu komponentu, to je zapravo potpuno fluidno mehanički senzor, koji radi iskorištavajući "Venturijev efekt".

Mold demonstrira kako funkcionira Venturi efekt u sklopu videa, uz pomoć Venturi cijevi.

Oni pokazuju kako zrak koji prolazi kroz cijev koja se sužava u sredini doživljava smanjenje tlaka, što usisava tekućinu ispod sebe - to je također slično načinu na koji motor s rasplinjačem miješa zrak s gorivom na putu do komora za izgaranje.

Za potpuno objašnjenje kako se pumpa sama isključuje kada benzin dođe do kraja mlaznice, pogledajte video. Pokušali bismo to sami objasniti, ali Steveovi vizualni prikazi i jasna objašnjenja najbolje pokazuju kako sve to funkcionira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2022 02:22