TAJNI RECEPT

Kako mali motori Formule 1 mogu proizvesti čak 1000 konjskih snaga? Video objašnjava sve

Porijeklo trenutne generacije motora seže u 2014. kada je FIA, upravno tijelo Formule 1, izradila specifikacije za motor

F1 bolid, ilustracija

 Profimedia

Motor od 1000 konjskih snaga više se ne čini tako nevjerojatnim. Možete kupiti serijski automobil s tom brojkom, bez obzira na to je li riječ o motoru s unutarnjim izgaranjem ili elektromotoru. Ali 1000 KS s 1,6-litrenim motorom? To je još uvijek pomalo nevjerojatno.

Jason Fenske s YouTube kanala Engineering Explained objasnio je modus rada ove male pogonske jedinice u svom najnovijem videozapisu. Prema Fenskeu, sve je to zahvaljujući kombinaciji 1,6-litrenog V6 motora s turbom i iznimno velikim brojem okretaja te dva elektromotora.

Porijeklo trenutne generacije motora seže u 2014. kada je FIA, upravno tijelo Formule 1, izradila specifikacije za motor. Dio tih specifikacija uključivao je korištenje turba, dva električna motora i baterijom za pohranu energije. Ali za razliku od hibrida Toyote Prius, dizajniranog za uštedu goriva, hibridna postavka u F1 bolidu koristi se za dodatnu snagu.

Jedan električni motor se koristi za regulaciju turbina i za regenerativno kočenje. Energija uhvaćena iz tih funkcija pohranjuje se u bateriju koja se koristi za napajanje drugog motora pričvršćenog na radilicu. U kombinaciji, ovaj sustav se zove ERS ili Energy Recovery System, koji dodaje dodatnih 160 KS i može se koristiti u kratkim naletima za ubrzanje ili pretjecanje drugog automobila.

Sam motor s unutarnjim izgaranjem stvara 830 konjskih snaga, što je nevjerojatno puno za tako mali motor. Jednako nevjerojatna je učinkovitost goriva ovih agregata. Radi sigurnosti, bolidi F1 ne smiju puniti gorivo tijekom utrke, što znači da moraju imati dovoljno goriva da izdrže oko 400 kilometara. Propisi F1 također ograničavaju automobile na 110 kilograma goriva.

Kako bi postigli potrebnu snagu i učinkovitost, F1 motori postižu vršnu toplinsku učinkovitost iznad 50 posto, što je znatno više od toplinske učinkovitosti modernog osobnog automobila od 35 posto. Za postizanje toga potrebna je kombinacija paljenja u predkomori i visok omjer kompresije 18 prema 1. Postoji nekoliko trikova koje konstruktori motora mogu koristiti za to koji su zaštićeni i dio su "tajnog recepta" F1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:03