TEHNOLOGIJA

‘Kamere i senzori koje prate sve‘: Uskoro stiže Volvova ‘Big Brother‘ tehnologija

Volvo kaže kako će EX90 biti opremljen najnaprednijom verzijom sustava za razumijevanje vozača koji se razvijao posljednjih 3 godine

Volvo LiDAR

 Volvo Cars

Volvo kaže da će njegov sljedeći automobil biti najsigurniji ikada s obzirom na to da postaje prvi koji prati vozače pomoću kamera i senzora kako bi otkrio spavaju li, jesu li pijani ili previše rastreseni dok su za volanom.

Električni SUV EX90 - koji bi trebao biti predstavljen za mjesec dana - imat će paket tehnologije koji uključuje osam kamera, pet radara, 16 ultrazvučnih senzora i vrhunski "lidar" sustav za stvaranje "nevidljivog štita sigurnosti od 360 stupnjeva", za kojeg Volvo vjeruje da će smanjiti teške prometne nesreće za jednu petinu.

Iako su osmišljeni kako bi upozorili vozače na potencijalne opasnosti oko njih, također će imati dvije unutarnje kamere, senzor za držanje i upravljač osjetljiv na dodir kako bi trajno pratili vozače kako bi procijenili jesu li pospani, bolesni ili gledaju li u svoj pametni telefon dok voze.

Volvo se ponosi time što je na čelu sigurnosti vozila i jedan je od pionirskih brendova kada je riječ o novoj tehnologiji za smanjenje broja sudara u najnovijim automobilima. Posljednjih je godina prednjačio s brojnim prvim sigurnosnim značajkama, uključujući limitatore brzine na svim svojim novim vozilima proizvedenim od 2020. koji ograničavaju vozače na brzine ne veće od 180 km/h.

image

Volvo Concept Recharge temelji se na budućem EX90

Volvo Cars

Švedska tvrtka također je prva koja kupcima nudi zasebni ključ koji mogu dati svojoj djeci koji su novi vozači, koji ima ograničenje brzine koje su unaprijed postavili vlasnici. Taj ključ, primjerice, može ograničiti maksimalnu brzinu automobila na 50 km/h.

Ipak, za EX90 se kaže da će podići sigurnost na jednu višu razinu i postati Volvov najsigurniji automobil do sada. Volvo kaže kako će EX90 biti opremljen "najnaprednijom verzijom sustava za razumijevanje vozača koji se intenzivno razvijao posljednjih tri godine".

image

Volvo Concept Recharge temelji se na budućem EX90

Volvo Cars

Dvije kamere unutar kabine neprestano će mjeriti "koncentraciju pogleda" vozača, a senzor također prati njegovo držanje. Jedna od kamera ugrađena je ispod digitalne ploče s instrumentima vozača iza upravljača, a druga je smještena više u kućištu zvučnika. "Senzori unutrašnjosti jedna su od sljedećih sigurnosnih granica za nas", kaže Thomas Broberg, voditelj Volvo Cars centra za sigurnost.

image

Rad Volvo LiDAR senzora noću

Volvo Cars

"To maksimizira točnost iz različitih kutova tako da sustav može utvrditi postoji li problem i pružiti odgovarajuću pomoć pri vožnji u pravom trenutku. Kamere izračunavaju koliko dugo vozač gleda cestu ispred sebe i zatim odlučuju je li njihova pozornost usmjerena negdje drugdje osim na vožnju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:16