Građani zabrinuti

Kao iz ‘Batmana‘: Policija u ovom gradu dobila uređaj koji ispucava GPS lokatore na vozila

‘Ono što želimo učiniti je ublažiti što više brzih jurnjava u gradu‘, rekao je gradonačelnik New Yorka Eric Adams

Uređaj za praćenje

 YouTube Screenshot

Njujorška policija ovaj je tjedan ogradila Times Square na Manhattanu kako bi predstavila tri nove tehnologije koje će u bliskoj budućnosti staviti u upotrebu.

Među njima je uređaj koji se čini kao da bi ga Batman koristio, za kojeg odjel kaže da će olakšati potjere.

NYPD je potpisao privremenu pretplatu vrijednu otprilike 20.000 dolara sa StarChaseom, proizvođačem GPS uređaja za praćenje, izvještava New York Times. Uređaj se može ispaliti iz modificiranog oružja AR-15 ili s prednje strane policijskog vozila.

"Ono što želimo učiniti je ublažiti što više brzih jurnjava u gradu", rekao je gradonačelnik New Yorka Eric Adams. StarChase tvrdi da su njegovi GPS lokatori isprobani više od 10.000 puta i da su povratili više od 150 milijuna dolara imovine. Kaže da je tehnologija korisna tijekom pregleda na kontrolnim točkama i tajnih operacija.

Tehnologija bi mogla biti korisna u gusto naseljenom gradu poput New Yorka. U mnogim dijelovima zemlje postavljaju se pitanja o policijskim potjerama koje mogu dovesti do opasnosti za sve koji sudjeluju u potjeri, kao i za nedužne prolaznike.

Još prošlog mjeseca policijska potjera u Baltimoreu završila je nesrećom koja je dovela do rušenja zgrade.

To nije spriječilo zagovornike zajednice da izraze zabrinutost zbog mjera koje je uvela NYPD. Druge dvije tehnologije, četveronožni robot Boston Dynamics i robot na kotačima namijenjen slanju informacija policiji, izazvale su posebne kritike.

"NYPD lošu znanstvenu fantastiku pretvara u užasnu policiju", rekao je Albert Fox Cahn, izvršni direktor Surveillance Technology Oversight Projecta. "New York zaslužuje pravu sigurnost, a ne lažnog RoboCopa".

U međuvremenu, Društvo za pravnu pomoć optužilo je gradonačelnika Adamsa i njujoršku policiju za kršenje osnovnih normi transparentnosti uvođenjem nove tehnologije u službu bez pružanja smislene prilike građanima da izraze zabrinutost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:47