pogledajte VIDEO

‘Kao svemirski brod‘: Poslušajte zvuk hibridnog Ferrarija 499P Hypercar na trkaćoj stazi

Gledanje ugrađene kamere pokazuje koliko je automobil brz, ali također otkriva nešto još zanimljivije: zvuk

Ferrari 499P Hypercar

 YouTube Screenshot

Antonio Fuoco je izveo Ferrari 499P Hypercar br. 50 na Sebring ovog vikenda, zasjenivši Toyotine favorite u prvom izletu za novi prototip iz Maranella. Gledanje ugrađene kamere pokazuje koliko je automobil brz, ali također otkriva nešto još zanimljivije: zvuk.

Vrhunski WEC trkaći automobili već neko vrijeme proizvode jedinstvene zvukove, uglavnom zahvaljujući svojim hibridnim sustavima i složenom pakiranju pogona. Ovaj Ferrari, međutim, zvuči još jedinstvenije - više zvuči kao svemirski brod nego kao trkaći automobil na benzinski pogon.

Pod punim ubrzanjem, teško je čak i čuti promjenu brzina preko hibridnog zujanja - posebno u usporedbi s, recimo, turbo hibridnim bolidom Formule 1. Kočenje otkriva malo više poznatog zvuka, pri čemu se čuje usporavanje motora s unutarnjim izgaranjem i prebacivanje u niži stupanj prijenosa.

Ali kad Fuoco ponovno pritisne gas, malo je ili nimalo tutnjave koja bi vas natjerala da povjerujete da ispod poklopca postoji twin-turbo V6 koji proizvodi kombiniranih 680 KS. Od toga, otprilike 270 dolazi samo od elektromotora.

Fuoco je uspio odvoziti krug za 1:45.067, a slijedile su ga dvije Toyote s 1:45.281, odnosno 1:45.548. Drugi Ferrari 499P startat će s četvrtog mjesta nakon što je tijekom kvalifikacija ostvario vrijeme kruga od 1:45.874, dok Cadillac V-Series R zaokružuje prvih pet s vremenom od 1:46.082. Novi Porsche 963 morao se zadovoljiti šestom i sedmom pozicijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:53