UTRKA UBRZANJA

Koliko konja je potrebno Nissanu GT-R da se na 402 m može utrkivati s Ferrarijem SF90 Stradale?

Ključ performansi hibridnog Ferrarija je činjenica da njegov 4,0-litreni twin-turbo V8 radi ne uz jedan, već tri električna motora

Ferrari SF90 Stradale i Nissan GT-R R35

 YouTube Screenshot

Malo je serijskih automobila koji se mogu natjecati s četveroznamenkastom brojkom snage Ferrarija SF90 Stradalea na ravnoj liniji, ali ako iz jednadžbe izbacimo riječ "serijski", onda je ovaj teško modificirani Nissan GT-R dostojan protivnik.

Ključ performansi hibridnog Ferrarija je činjenica da njegov 4,0-litreni twin-turbo V8 radi ne uz jedan ili dva, već tri električna motora. Svi oni zajedno proizvodi okruglih 1000 KS (735 kW) i 800 Nm okretnog momenta, koji se na asfalt šalju kroz sva četiri kotača. Najsnažniji cestovni Ferrari ikad napravljen hvata stotku za manje od 2,5 sekunde, na putu do maksimalne brzine od 340 km/h.

image

Ferrari SF90 Stradale

YouTube Screenshot

Zatim je tu i ovaj pakleni GT-R koji i dalje koristi svoj 3,8-litreni V6 s dva turba, ali nakon tretmana JM Imports iz Velike Britanije. Automobil je sposoban za istih 1000 KS, no razvija veći okretni moment od 1150 Nm također na sva četiri kotača, iako teži otprilike 180 kilograma više od Ferrarija.

image

Nissan GT-R R35

YouTube Screenshot

U prvoj od tri utrke, oba automobila nestaju sa startne linije gotovo potpuno istom brzinom, ali kako se brzine povećavaju, GT-R je taj koji se počinje udaljavati od Ferrarija. Rezultat druge utrke bio je gotovo identičan, Nissan je četvrtinu milje (402 metra) završio za 9,5 sekundi u usporedbi s 9,7 sekundi potrebnih Ferrariju.

Kad je u pitanju leteći start, automobili su podjednako konkurentni. Mjenjač GT-R-a u automatskom načinu rada sporije reagirao od Stradaleovog, što je Ferrariju omogućilo pobjedu. Ipak, treba napomenuti kako se Nissan počeo približavati Ferrariju prije završetka utrke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:46