servis

Korak do katastrofe: Zašto nikada ne biste trebali prekoračiti preporučenu razinu ulja u automobilu

Tijekom ispuštanja ulja iz pre napunjenog 3,0-litrenog V6 motora, otkriveno je da sadrži 8,5 litara ulja

Ulje provjera, ilustracija

 hirun laowisit/Alamy/Alamy/Profimedia

Ulje igra ključnu ulogu u održavanju funkcionalnosti motora s unutarnjim izgaranjem. Ne samo da omogućuje glatko funkcioniranje pokretnih dijelova motora putem podmazivanja, već i doprinosi regulaciji temperature. Zato je ključno redovito mijenjati ulje sukladno uputama proizvođača i provjeravati njegovu razinu.

Ako se razina ulja smanji do ili ispod minimalne preporuke, hitno ga je potrebno dopuniti kako bi se izbjeglo trenje i potencijalna šteta zbog nedostatka podmazivanja. No, jednako je bitno ne premašiti gornju granicu jer to može izazvati jednako ozbiljne probleme kao i preniska razina ulja.

image

Ulje provjera, ilustracija

hirun laowisit/Alamy/Alamy/Profimedia

Primjer štetnih posljedica prekomjernog ulja možete pronaći u videozapisu na YouTube kanalu I Do Cars, gdje mehaničar Eric demonstrira posljedice prepunjenja motora na primjeru Jaguara iz 2017. godine.

Tijekom ispuštanja ulja iz pre napunjenog 3,0-litrenog V6 motora, otkriveno je da sadrži 8,5 litara ulja, dok je preporučena količina od strane Jaguara samo 5,3 litre. Ova prekomjerna količina uzrokovala je ozbiljnu štetu, uključujući metalne čestice u uljnom filteru i na usisu, kao i oštećenja na bregastim osovinama.

Dodatni problemi uključivali su dva klipa koja nisu bila adekvatno pričvršćena na svoje klipnjače zbog oštećenja ležajeva, s brojnim ostacima ležajeva unutar kućišta radilice. Također su zabilježena oštećenja na donjem dijelu klipnjača i cilindarskim košuljicama.

Prekomjerna količina ulja u motoru dovodi do stvaranja pjene kad se radilica pokrene, što umanjuje učinkovitost podmazivanja i dovodi do povećanja trenja i temperature, sve do potencijalnog zaključavanja motora.

Eberhard Lang iz TÜV SÜD-a kaže da, ako je u pitanju količina malo veća od označene, ništa se loše ne može dogoditi. No ako je u pitanju prelijevanje, ulje će ući u usisni trakt kroz ventilaciju kućišta radilice. To može oštetiti katalizator, a u ekstremni slučajevima govorimo i o potpunom oštećenju motora.

image

ulje motor auto

Najčešći znak da ste ulili previše ulja u motor i da je razina ulja previsoka je da vam motor počne ispuštati ulje na tlo ili vidite plavi dim iz ispuha. Također biste mogli vidjeti svjetlo upozorenja na kontrolnoj ploči. Ponekad ne znate jeste li vi ili mehaničar prelili motorno ulje. Međutim, ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, previše ulja bi moglo biti u vašem motoru.

Curenje ulja

Miris paljevine motornog ulja

Znakovi dima iz odjeljka motora

Znakovi dima iz ispušnog područja

Motor proizvodi previše buke

Svjetlo tlaka motornog ulja na nadzornoj ploči

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 10:54