pogledajte VIDEO

Leti stazom: Ferrari 296 GTB ulazi u klub automobila koji su prošli Nürburgring za manje od 7 minuta

Poznat po svojoj stručnosti na stazi, Gebhardt je postigao impresivno vrijeme kruga od 6:58.70 u modelu s paketom Assetto Fiorano

Ferrari 296 GTB

 YouTube Screenshot

Brojni serijskih automobili voze po Nürburgringu svake godine, ali samo njih 14 ikada je završilo krug za manje od sedam minuta. Sada im se pridružuje 15. model - Ferrari 296 GTB.

Hibridni superautomobil iz Maranella tako postaje prvi serijski Ferrari ikada koji se pridružio rangu modela s vremenom ispod sedam minuta. Stazu je "odvozio" Christian Gebhardt iz Sport Auta, a video možete pogledati u ovom članku.

Poznat po svojoj umješnosti i poznavanju staze Nordschleife, Gebhardt je postigao impresivno vrijeme kruga od 6:58.70 i to u verziji s paketom Assetto Fiorano i gumama Michelin Pilot Sport Cup 2 R. To je vijemeoko 1,3 sekunde brže nego što je uspio s Ferrarijem 488 Pistom.

To znači i da je 296 GTB 0,5 sekundi sporiji od Porschea 911 GT2 RS, kojeg je Gebhart vozio po stazi 2018. godine. S druge strane, otprilike je jednu sekundu brži od Lamborghinija Aventadora SuperVeloce LP750-4, koji je sljedeći najbrži automobil.

Unatoč svojoj veličanstvenoj povijesti u motosportu, Ferrari ne daje često svoje modele za ovakve podvige, što znači da ne postoji vrijeme kruga za, recimo, SF90, koji bi vjerojatno mogao ići čak i brže od 296 GTB-a s V6 pogonom, jer nije ni isproban na Ringu.

Unatoč tome što ima dva cilindra manje od SF90, 296 GTB razvija nevjerojatnih 830 KS (611 kW). To pomaže čudovištu sa stražnjim pogonom da postigne stotku za samo 2,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 330 km/h.

U međuvremenu, paket Assetto Fiorano ne dodaje konjske snage, ali donosi Multimatic amortizere, karbonske dijelove karoserije, kompozitno stražnje staklo i Michelin gume. Te modifikacije dovode do uštede na težini od 12 kilograma. Dodatnih 7 kg se može skinuti s naplatcima od karbonskih vlakana.

Stoga nije iznenađenje da je Ferrari 296 GTB sposoban odvoziti nevjerojatan krug ispod 7 sekundi na jednoj od najpoznatijih staza na svijetu. Samo se nadamo da će ovo potaknuti Ferrari da pošalje više svojih automobila na legendarnu stazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:30