FOTO, VIDEO

Ludi T.50 ostvarenje je sna Gordona Murraya u samo 100 primjeraka po cijeni od 2,6 milijuna eura

Murray će sa svakim kupcem osobno sudjelovati kod personaliziranja položaja središnjeg vozačkog sjedala, položaja upravljača i papučica
GMA T.50
 GMA

Britanska legenda gradnje sportskih automobila Gordon Murray, između ostalog poznat i kao "otac" najvećeg superautomobila iz 1990. McLarena F1 ostvario je svoj san kojim obilježava 30 godina svog djelovanja. Naime, razvio je superautomobil nazvan T.50 kojeg pokreće atmosferski Cosworth 3,9-litreni V12 uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem koji postiže 663 KS te 467 Nm i vrti se do 12.100/min. Sve to na masu manju od 1000 kg.

Iz Gordon Murray Automotive nisu objavili podatke o najvećoj brzini i ubrzanju jer je fokus stavljen na vozačko iskustvo koje je u ovom slučaju jedinstveno. Murray T.50 čak naziva najboljim "analognim" supersportašem ikad pri čemu mu puno toga mu daje za pravo, a najviše činjenica da se kod stvaranja automobila težilo što većem smanjenju mase.

image
GMA T.50
GMA

Tako vrlo čvrst monokok okvir od karbona teži tek 150 kg, prijenos 80,5 kg a puno se radilo i na aerodinamici s pomičnim stražnjim spojlerom te pomičnim elementima podnice, a sve u svrhu što boljih voznih karakteristika. Tu je i karakteristični stražnji ventilator koji ima nekoliko funkcija, od dodatka snage od plus 50 KS do utjecaja na još bolje kočenje uz ionako vrhunske kočnice od karbona.

image
GMA T.50
GMA

Kod svakog primjerka Murray će s kupcem osobno sudjelovati kod personalizacije položaja središnjeg vozačkog sjedala (kao i kod McLarena F1 s plus dva sjedala pomaknuta straga), položaja upravljača i papučica.
Nema sumnje riječ je o doista jedinstvenom vozačkom superautomobilu kojeg će od 2022. kad počinju isporuke svaki kupac platiti 2,6 milijuna eura bez davanja...

image
GMA T.50
GMA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:22