VIDEO

Model S Plaid Teslin je najsnažniji model: Pogledajte kako juri Autobahnom više od 300 km/h!

Njemačke autoceste imaju dionice bez ograničenja brzine na kojima je moguće natjerati svaki automobil do krajnjih granica

Tesla Model S Plaid, Autobahn

 YouTube Screenshot

Malo je mjesta na svijetu gdje automobil može postići nenormalno velike brzine. Slana jezera Utaha (Sjedinjene Američke Države), piste za polijetanje i slijetanje... i njemački Autobahn. Njemačke autoceste imaju dionice bez ograničenja brzine na kojima je moguće natjerati svaki automobil do krajnjih granica, ako ste dovoljno hrabri za to. Posljednji koji je to učinio je vozač Tesle Model S Plaida.

Bili su to urednici AutoTopNL YouTube kanala koji su dijelom specijalizirani za taj zadatak, budući da na svojim testovima automobile često vode na Autobahn.

U slučaju Tesle, to je najjači model tvrtke. Lansiran 2021., Plaid je jedina varijanta Modela S koja ima konfiguraciju od tri motora, koji mogu razviti zajedničku snagu od 1100 KS, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 2,1 sekundu i postići maksimalnu brzinu od 322 km/h.

Barem na papiru, ali ispada da je u stvarnosti električna limuzina još brža. Kao što se može vidjeti na videu, sa slobodnom trakom i pedalom do poda, Model S Plaid uspijeva postići najveću brzinu od 328 km/h. Brojka je nevjerojatna jer je viša od onoga što tvrtka navodi, ali još je primjetnija relativna lakoća kojom se postiže.

Počinje ubrzavati od oko 100 km/h i ubrzava vrlo brzo dok ne prijeđe 310 km/h. U tom trenutku, blizu svoje granice, uspon je sporiji, ali završava dostizanjem službene maksimalne brzine u prvom pokušaju i premašivanjem za 6 km/h u drugom.

Logično, izvođenje takvog manevra ovisi o mnogim čimbenicima. Potrebna vam je legalna cesta da postignete te brzine, automobil koji se može stabilno kotrljati takvim tempom i iskusan vozač koji ima sposobnost nositi se ne samo s automobilom, već i s mnogim nepredviđenim događajima koji se mogu dogoditi.

Treba napomenuti kako je Tesla razvijala još bolju verziju, Plaid+, koju je ipak otkazala. Ova varijanta koristila je istu konfiguraciju s tri motora, ali je zajedno postizala snagu od 1200 KS, što joj je omogućilo ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 2 sekunde.

Osim toga, najavio je domet od 840 kilometara, što je značajno poboljšanje u odnosu na 600 kilometara koliko je zabilježio standardni Plaid s baterijom od 100 kWh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:50