VIDEO

Najimpresivnije od SOC-a u Zagrebu: Pogledajte kako Pagani Huayra R ‘vrišti‘ pistom ZTC-a!

Huyara R je Paganijeva izvedba rezervirana samo za trkaću stazu, stoga se ne mora pridržavati istih granica buke kao standardna Huayra
Pagani Huayra R
 Instagram Screenshot

Rimčeva Nevera, sa sposobnošću sprinta na četvrt milje manjom od 9 sekundi, promijenila je 'igru' u području hiperautomobila. Međutim, unatoč svom tempu, čini se manje dramatično uz drugi hiperautomobil s unutarnjim izgaranjem.

image
Pagani Huayra R
Pagani

Razlog tomu je vjerojatno nedostatak divnih zvukova koji su takvi automobili sposobni proizvesti. Jednostavno je, bez buke nema drame, čak i ako nakon pritiska papučice gasa završavate zgnječeni u naslonu sjedala.

image
Pagani Huayra R
Pagani

Pogledajte ovaj videozapis Pagani Huayre R koja 'vrišti' po hrvatskoj pisti, i razmislite bi li videozapis imao isti efekt kad bi kamera bila na stražnjem dijelu električnog hiperautomobila. Zaista, kad biste samo čuli zvuk bez da vidite o kojem je automobilu riječ, mogli biste pomisliti da zvuk stvara stariji bolid iz Formule 1.

Huyara R je Paganijeva izvedba Huayre rezervirana samo za trkaću stazu, zbog čega se ne mora pridržavati istih granica buke kao 'obična' "stree legal" verzija bez R značke. Pagani ističe da poseban zvuk dolazi zahvaljujući posebnim ispušnim granama, a ako vam je to previše, dostupni su i prigušivači zvuka.

image
Pagani Huayra R
Pagani

Track-only izvedbu Huayre pokreće Mercedesov 6,0-litreni atmosferski V12 koji je sposoban za 850 KS i 750 Nm okretnog momenta. Snaga se prenosi na stražnje kotače putem šeststupanjskog sekvencijalnog automatika. Motor, sposoban doseći 9000 o/min, razvijan je čak 2 godine.

image
Pagani Huayra R
Pagani

Uz ovo, sa samo 198 kilograma, riječ je o izrazito laganom motoru koji pridonosi ukupnoj masi cijelog automobila od 1050 kilograma. No iako je težina mala, cijena nije. Jedan od samo 30 proizvedenih primjeraka košta 2,6 milijuna eura (19,5 milijuna kuna). Lijepo ga je bilo vidjeti, a posebno čuti kod nas u Hrvatskoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 09:30