video, foto

Najluđi reli na svijetu Gumball 3000 protutnjao Hrvatskom: Pogledajte paradu superauta na splitskoj Rivi

Danas poslijepodne središte Splita je poslužilo kao "check point" na putovanju skupocjene karavane od Budimpešte do Crne Gore

Sudionici rallya Gumball 300 na splitskoj Rivi
 

 Jakov Prkić/CROPIX

Najstariji i najpoznatiji reli superautomobila Gumball 3000 još je 2005. godine prvi put protutnjao Hrvatskom, a naša zemlja se i ove godine našla na ruti čuvenog relija bogatih i slavnih, koji je 11. lipnja startao u Edinburghu, a završava sutra u Porto Montenegru.

image

Sudionici rallya Gumball 300 na splitskoj Rivi

Jakov Prkić/CROPIX

Danas poslijepodne splitska riva je tako poslužila kao "check point" na putovanju skupocjene karavane od Budimpešte do Crne Gore, a šareni i bučni modeli Ferrarija, McLarena. Mercedesa, Porschea, Bugattiji... vrijedni od nekoliko stotina do nekoliko milijuna eura (rijetki Lamborghini Sian) okupirali su splitsku rivu na zadovoljstvo svih onih koji vole superautomobile, turista i namjernika koji su se ovdje našli.

image

Sudionici rallya Gumball 300 na splitskoj Rivi

Jakov Prkić/CROPIX

Podsjetimo, Gumball 3000 je reli nadahnut američkom komedijom iz sedamdesetih The Gumball Rally koji je još 1999. pokrenuo Maximillion Cooper. Iz godine u godinu okuplja prilično šaroliku lepezu superauta, kao i poznate i slavne iz raznih područja, a neki od njih su bili trkač Lewis Hamilton, glumac David Hasselhoff, skijaš Bode Miller, skater Tony Hawk, pjevači Usher, Tommy Lee...

image

Sudionici rallya Gumball 300 na splitskoj Rivi

Jakov Prkić/CROPIX

Gumball 3000 ostaje najluđi, najzahtjevniji i najduži u masi raznoraznih relija posljednjih godina koji dolaze u Hrvatsku,uvijek s popratnim programom za fanove i publiku. Stotinjak sudionika relija startninu plaćaju oko 30.000 eura, i dosad su mogli s Gumballom obići čitavi svijet – od Londona, Miamija, Tokija i Monte Carla do Bangkoka, Tirane i Pjongjanga u Sjevernoj Koreji. U hrvatskoj su se do sada pojavili već pet puta - 2005., 2007., 2011., 2017. i 2019. godine.

Od brojnih relija superauta koji su do sada posjetili Hrvatsku poput Lion‘s Runa, One Lifea do najprestižnijeg relija uopće koji je ikad vozio našom zemljom - Supercar Owners Circle , Gumbal 3000 svakako zaslužuje titulu najpopularnijeg i najveselijeg.

image

Gumball 3000 jučer u Budimpešti

Facebook Gumball
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:45