BAVARSKA GRANATA

Najsnažniji i najbrži serijski BMW ikad: Pokazan beskompromisni M5 CS sa 636 KS i 750 Nm

Od 0 do 100 km/h sprinta za 2,9 sekundi te ne staje sve do 306 km/h maksimalne brzine
BMW M5 CS
 BMW

Najavljen kao najbrži i najsnažniji serijski BMW automobil ikad, upravo je predstavljen M5 CS s prerađenim 4,4-litrenim Twin-turbo V8 strojem koji sada postiže 636 KS i 750 Nm najvećeg okretnog momenta. Motor je uparen s 8-stupanjskom automatikom, a pogon je izveden na sva četiri kotača. Ujedno je to i prvi M5 s kultnom oznakom CS uopće.

Bavarska super limuzina od 0 do 100 km/h sprinta za neviđenih 2,9 sekundi za jednu serijsku limuzinu što je za 0,2 brže od verzije M5 Competition te ne staje sve do 306 km/h. Novi M5 CS ima aktivni M diferencijal i sustav pogona s izborom raspodjele momenta ovisno o prilici od uvjeta za snijeg i mokru cestu do moda za trkaću stazu kad praktički postaje stražnjepogonaš. Načini rada: 4WD, 4WD Sport te 2WD.

image
BMW M5 CS
BMW

Budući da se CS temelji na M5 Competitionu, ima čvršće nosače motora i niži ovjes od standardnog M5. Međutim, inženjeri se tu nisu zaustavili jer su napravili daljnje promjene na oprugama i sustavu dinamičke kontrole amortizera ze na su kotače postavili Pirelli P Zero Corsa gume.

image
BMW M5 CS
BMW

Govoreći o smanjenju težine, M5 CS je oplemenjenje brojnim komponentama karoserije od ojačanih karbonskih vlakana, uključujući poklopac motora, krov, prednji razdjelnik, poklopce ogledala, difuzor i stražnji spojler. Usto, za još veće smanjenje mase uklonjeni su i neki elementi zvučne izolacije pa je BMW M5 CS od M5 Competition modela lakši za 70 kg.

image
BMW M5 CS
BMW

Što se tiče specifikacije vanjskog izgleda novog CS-a ona je originalna: naime, rešetka hladnjaka, ali i 20 colni naplaci sui izvedeni u brončanoj boji ispod kojih ze nalaze karbonsko-keramički kočni sustav s crvenim ili zlatnim čeljustima. Karakteristika su i otvori za hlađenje na poklopcu motora te dnevna LED svjetla žućkaste iluminacije inspirirana utrkama.

Međutim, BMW za M5 CS nudi samo dvije nijanse metalik sive "Brands Hatch" boje dok je za boju lansiranja, dosta neuobičajeno, odabrana Frozen Deep zelene metalik boja.

image
BMW M5 CS
BMW

Uređenje u kabini također je doživjelo velike izmjene: sprijeda dominiraju dvoja školjkasta sportska sjedala od ugljičnih vlakana s osvijetljenim M5 logotipima. Presvučena su najfinijom crnom Merino kožom, a odlikuju se i crvenim naglascima Mugello, crvenim kontrastnim šavovima i naslonima za glavu s utisnutom mapom Nürburgring Nordschleifea.

image
BMW M5 CS
BMW

Promjene tu ne staju jer M5 CS straga umjesto klupe ima dva školjkasta pojedinačna stražnja sjedala dok je M upravljač presvučen alkantarom s polugama za izmjene brzina izvedenim od karbonskih vlakana. Ostali naglasci uključuju minimalističku središnju konzolu presvučenu u alkantaru i sigurnosne pojaseve sa šavovima u M bojama. Dizajneri su dodali i posebne podne prostirke te osvijetljene logotipe "M5 CS“ na pragovima.

image
BMW M5 CS
BMW

Automobil također dolazi opremljen s dva 12,3-inčna zaslona instrumenata i multimedije, ​​četverozonskim sustavom automatske kontrole klime, sustavom ambijentalnog osvjetljenja te vrhunskim Harman Kardon audio sustavom.

Limitirani M5 CS bit će dostupan samo godinu dana, a već je poznata i cijena u Njemačkoj , ako se požurite M5 CS platit ćete od 180.400 eura s isporukama na proljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:51