KAKAV POTHVAT

Najviša cesta na svijetu: Lamborghini Urus prošao 5882 metra visokom prijevojem Umling La!

"Ovo je trenutak ponosa za Lamborghini jer Urus predstavlja vrhunac vožnje na velikoj nadmorskoj visini"
Urus na Umling La
 Lamborghini

Novi Umling La prijevoj u Indiji završen je u kolovozu ove godine, a nedavno je i službeno proglašen najvišom cestom za vožnju na svijetu.

Nije dugo trebalo za još jedno dokazivanje Lamborghinija Urusa: Talijani su danas objavili da je njihov SUV već dva prošao prijevoj.

image
Urus na Umling La
Lamborghini

"Ovo je trenutak ponosa za Lamborghini jer Urus predstavlja vrhunac vožnje na velikoj nadmorskoj visini preko prijevoja Umling La", rekao je Sharad Agarwal, šef Lamborghini Indije. "Želim čestitati Organizaciji graničnih cesta (BRO) i njenom timu na njihovom izvanrednom uspjehu."

Do krajnje visinske točke na 5882 metra cesta je čak viša i od osnovnog kampa na uspone na Mount Everest. Zbog toga temperature zimi dosežu i minus 40 stupnjeva, a u zraku ima otprilike 50 posto manje kisika nego na razini mora.

Prijevoj kombinira šljunčane i asfaltne podloge s brzinama vjetra od 40 do 80 km/h što su izazovni uvjeti sami po sebi bez obzira na vožnju.

"Kad smo stigli do Umling La Pass, čak i stajanje od 30 minuta bilo je izuzetno teško, a kako je ekipa dovršila cestu u takvim ekstremnim vremenskim uvjetima nezamislivo je", rekao je Agarwal. "Tijekom 87,5 km duge vožnje od Hanlea do Umling La, Urus je sjajno nastupio pod načinima vožnje Terra i Sport na cesti koja se nalazi više od baznog kampa Mount Everesta", dodao je.

image
Urus na Umling La
Lamborghini

Podsjetimo: Urus pokreće 4,0-litrenim twin-turbo V8 s dvostrukim turbopunjačem od 650 KS i 850 Nm okretnog momenta. To je dovoljno da do 100 km/h stigne za 3,6 sekundi i postigne najveću brzinu od 305 km/h. Na ledu, talijanski super terenac može voziti do 298 km/h, što je rekordna brzina koju je postigao na izazovu u ožujku ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:15