Auto kreatura

Nekad najsnažniji cestovni auto: Legendarni ‘The Beast‘ s 27-litrenim V12 avionskim motorom ide na aukciju

‘Shooting brake‘ bizarnog izgleda bio je redovita pojava u knjigama i časopisima o automobilima, a čak ga je i Rolls-Royce tužio

‘The Beast‘ V12 Merlin

 Car & Classic

Jedna od najpoznatijih kreacija proizašla iz živahne britanske aftermarket scene 1970-ih ide na aukciju. Ova je kreatura uvrštena u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda kao najsnažniji cestovni automobil na planeti 1977. godine. "Shooting brake" bizarnog izgleda bio je redovita pojava u knjigama i časopisima o automobilima, a čak je dospio u žižu pažnje kada je postao središnja točka sudskog postupka kojeg je pokrenuo Rolls-Royce.

Poznat je kao "The Beast" ("Zvijer"), vjerojatno zato što se ispod ogromnog poklopca motora nalazi 27-litreni V12 Rolls-Royce Merlin motor korišten u avionima Supermarine Spitfire i Hawker Hurricane koji su porazili njemački Luftwaffe u Britaniji 1940. godine. Kasnije se prilagođen pod nazivom Meteor našao u tenkovima Crusader i Cromwell.

image

‘The Beast‘ V12 Merlin

Car & Classic

Priča počinje sredinom 1960-ih kada je Paul Jameson ugradio takav tenkovski Meteor V12 na prilagođenu šasiju. No budući da je trebao odgovarajući mjenjač za slanje oko 760 KS i 1030 Nm na stražnje kotače, Jameson je kontaktirao stručnjaka za automatske mjenjače Johna Dodda, koji je kasnije preuzeo projekt, opremivši ga prilagođenom karoserijom.

image

‘The Beast‘ V12 Merlin

Car & Classic

Ta originalna karoserija je uništena u požaru, pa je automobil obnovljen s novom karoserijom i novim motorom, Meteor V12 iz tenka zamijenjen je originalnim V12 Merlin aero motorom, i uglavnom je takav danas, s jednom velikom iznimkom.

image

‘The Beast‘ V12 Merlin

Car & Classic

Dodd je zaključio da prisutnost Rolls-Royce motora opravdava ugradnju Rolls-Royce rešetke, ali Rolls se nije složio i uslijedio je sudski slučaj u kojem je Dodd privukao tonu publiciteta, prvo tako što je odvezao "The Beast" na sud u središtu Londona, a kasnije se pojavio na suđenju na bijelom konju, nakon što ga je sudac optužio za "kavalirski stav".

image

‘The Beast‘ V12 Merlin

Car & Classic

Dodd je izgubio slučaj i odveo auto u Španjolsku, a kasnije je zamijenio rešetku Rolls Roycea s rešetkom koja ima njegove inicijale. Ali s osam prednjih svjetala, žutom bojom i karoserijom koja izgleda kao da je dizajnirana za mrtvačka kola, gubitak rešetke jedva je učinio "Zvijer" manje privlačnim.

image

‘The Beast‘ V12 Merlin

Car & Classic

Nažalost, Dodd je umro prošle godine, ali automobil će biti spreman za novog vlasnika na aukcijskoj stranici Car & Classics 9. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:30