UTRKA UBRZANJA

Neobičan ‘drag race‘: Abarth 595 Competizione na startnoj liniji s Mercedes X-klasom!

Prilikom utrke ubrzanja, u obzir treba uzeti mnogo čimbenika – snaga, težina, raspodjela snage, prianjanje i još mnogo toga...
Abarth 595 Competizione i Mercedes X-klasa
 YouTube Screenshot

Mercedesova X-klasa više se ne proizvodi. Luksuzni kamionet utemeljen na Nissanu Navari nije postigao znatan uspjeh na europskom tržištu, iako predstavlja uzbudljiv eksperiment za njemačkog proizvođača.

Nekoliko tuning kuća pretvorilo je X-klasu u čudovište sa šest kotača ili samo još luksuzniju izvedbu pickup-a. Bilo je i nekoliko projekata usredotočenih na performanse. Posebno zanimljiv primjerak korišten je u ovom videozapisu Daniela Abta na YouTubeu. Riječ je o snažnijoj izvedbi X350d koja je dodatno modificirana.

image
Mercedes X-klasa
YouTube Screenshot

Tvornički X350d koristi 3,0-litrenog dizelaša sposobnog za 258 KS (190 kW) i 550 Nm okretnog momenta, koji se šalju na sva četiri kotača. Međutim, ova modificirana X-klasa isporučuje 325 KS (239 kW) i oko 730 Nm okretnog momenta.

image
Abarth 595 Competizione
YouTube Screenshot

X-klasa je u videozapisu dobila prilično neočekivanog suparnika – Abartha 595 Competizionea u svojem tvorničkom obliku. To znači da je ispod poklopca motora 1,4-litreni turbopunjeni motor od 180 KS i 250 Nm okretnog momenta, što je dvostruko manje u odnosu na X-klasu, ali je zato i toliko lakši. Dok X-klasa teži preko 2500 kilograma, Abarth je težak samo 1165 kilograma.

Prilikom utrke ubrzanja, u obzir treba uzeti mnogo čimbenika – snaga, težina, raspodjela snage, prianjanje i još mnogo toga... Možda se fotografija dvaju automobila na startnoj liniji može učiniti pomalo blesavom, ali zapravo je riječ o zanimljivoj i zabavnoj bitci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:12