SAVJETNIK AUTO KLUBA

Nije nepotreban trošak jer pelud je u zraku: Kakav je filter kabine najbolji te kada ga mijenjati

Iako mnogi zanemaruju izmjenu i smatraju to nepotrebnim troškom, zamjena ne mora biti skupa jer filter često možete sami promijeniti

Zamjena filtera kabine

 Profimedia

Fina prašina, pelud, sitne ali štetne čestice u zraku: protiv svega toga se bori filter kabine u vašem autu. U samo jednom satu kroz vaš ventilacijski sustav u auto uđe do 500.000 litara zraka koji je često pun raznog onečišćenja. Zbog toga zrak u automobilu može sadržavati pet puta više ispušnih plinova, zagađivača i alergena od vanjskog zraka.

Filteri kabine u automobilima uklanjaju većinu prljavštine i tako štite putnike od onečišćenja. Filteri kabine, poznati i kao filtri za pelud, dijele se u različite izvedbe: postoji klasični vlaknasti filtar s membranom od flisa i/ili papira, kombinirani filtar s komponentom aktivnog ugljena i tzv. HEPA filtar (visokoučinkoviti filtar za čestice u zraku).

image

Zamjena filtera kabine

Profimedia

S obzirom na to da redovito odrađuju vrlo mnogo "posla" filtre treba mijenjati jednom godišnje, ili nakon 20.000 do 30.000 prijeđenih kilometara, a najbolje je to učiniti u proljeće, na početku sezone peludi. Iako mnogi zanemaruju izmjenu i smatraju to nepotrebnim troškom, zamjena ne mora biti skupa jer filter često možete sami promijeniti. U nastavku ćemo se osvrnuti na to koji tip filtera kupiti i objasniti kako najlakše odraditi zamjenu kod kuće.

Jednostavni filtri od vlakana

Klasične filtarske membrane, koje se sastoje od papira ili netkanog materijala izvlače do 95 posto štetnih čestica iz zraka koji struji u vozilo. Njihova učinkovitost uglavnom je ograničena na lebdeće čestice (prašinu) i grube čestice poput insekata ili pijeska. Plinovite nečistoće i mirisi obično prolaze kroz ovaj filter. Međutim, oni obično učinkovito filtriraju pelud biljaka i kontaminaciju prašinom. Osim toga, osjetljive komponente klimatizacijskog sustava zaštićene su od kontaminacije.

image

Zamjena filtera kabine

Tamer Adel/Alamy/Alamy/Profimedia

Kombinirani filter s aktivnim ugljenom

Ova vrsta filtera može učiniti više od klasične jer ima i ima dodatni sloj aktivnog ugljena. Hvata i filtrira otrovne zagađivače kao što su dušikovi oksidi, sumporov dioksid, ozon i neugodni mirisi. Velik dio trenutnih modela automobila, posebno europskih proizvođača vozila, već se standardno isporučuje s kombiniranim filtrima s aktivnim ugljenom. Također u mnogim automobilima koji su serijski imali klasične filtere moguće je ugraditi mnogo učinkovitije filtere s aktivnim ugljenom. S obzirom na relativno niske dodatne troškove, ovo se posebno preporučuje osobama s respiratornim bolestima. Prilikom zamjene po mogućnosti treba koristiti originalne rezervne dijelove ili proizvode renomiranih proizvođača.

HEPA: Visokoučinkoviti filtar čestica

Pojam HEPA je kratica za engleski naziv "High Efficiency Particulate Air" (visokoučinkoviti filtar za čestice u zraku). Ovisno o HEPA klasi, najmanje 99,95 posto čestica se ovim filtrom pouzdano uklanja iz zraka, uključujući sitne čestice (manje od 0,1 mikrometra), pa čak i štetne bakterije, viruse i druge mikroorganizme. To znači da na svakih 10.000 čestica koje uđu u filtar, samo do pet čestica prođe kroz njega. Ovaj filter je u stanju zaustaviti i čestice koje nastaju trošenjem kočnica ili čađu iz starih dizelskih vozila. Ove čestice mogu biti posebno opasne za ljudski organizam.

image

Zamjena filtera kabine

Profimedia

HEPA filtri se sastoje od nekoliko slojeva i imaju znatno manju propusnost zraka od konvencionalnih filtarskih medija. Kako bi se postigao potreban protok zraka, površina medija filtra mora se povećati do pet puta, zbog čega HEPA filtar ne može zamijeniti konvencionalni filtar u većini automobila, odnosno moguće ga je ugraditi u automobil koji je predviđen za to.

Kako zamijeniti filter kabine

Ovisno o marki i modelu, filter kabine ponekad se može promijeniti u samo nekoliko koraka, ali u nekim automobilima je za to potrebno mnogo truda. Stoga je preporučljivo unaprijed istražiti koliko je to teško ili lako napraviti na vašem automobilu. Informacije o tome ćete lako naći na internetu. Upute za instalaciju često su uključene uz novi filtar. Sve je dobro objašnjeno i u ovom videu koji je objavio ADAC. Ako ne razumijete njemački uključite titlove i njihov prijevod u izborniku video playera.

Kako zamijeniti ako je filter u motornom prostoru:

1. Budite sigurni da je motor hladan kako se ne biste opekli na vrućim dijelovima.

2. Mnoga vozila zahtijevaju uklanjanje plastičnih obloga u blizini brisača vjetrobrana. Za to je često potrebno ukloniti brisače vjetrobrana. Ovo se obavlja zatvorenom haubom koju je najbolje priručno zaštititi tkaninom, recimo dekom, kako ne bi došlo do ogrebotina. Odgovarajuće vijke možete otpustiti odgovarajućim alatom.

3. Otvorite poklopac motora i pričvrstite ga šipkom za pričvršćivanje poklopca motora

4. U sljedećem koraku uklanjaju se brtve u području poklopca, ispod vjetrobranskog stakla. Kada su plastični poklopci uklonjeni, uklonite pričvrsne elemente (vijci ili stezaljke)

5. Uklonite stari filtar i očistite kućište filtra u automobilu (najbolje usisavačem i kistom). Nakon ovog koraka, preporučljivo je očistiti unutarnju kutiju filtera sredstvom za čišćenje stakla ili plastike. Pazite da čestice prljavštine ne dospiju u zračne kanale.

6. Prilikom umetanja novog filtra obratite pozornost na smjer ugradnje. Kao pomoć, na okviru filtra naći ćete otisnute strelice koje pokazuju smjer strujanja zraka. Strelica bi trebala pokazivati ​​prema unutrašnjosti ili prema cijevima.

7. Sve vratite na mjesto prateći korake 2 do 4 u suprotnom smjeru.

Kako zamijeniti ako je filter unutrašnjosti automobila

1. Pogledajte ispod pretinca za rukavice na suvozačevoj strani ili u prostoru za noge kako biste vidjeli postoji li odgovarajuće označeno kućište. Filtar se obično nalazi iza pretinca za rukavice ili između prostora za noge vozača i suvozača.

2. U mnogim autima morate ukloniti vijke ili dio pretinca za rukavice da biste došli do kućišta.

3. Kada dođete do kućišta otpustite stezaljke ili vijke.

4. Izvucite filtar za pelud, uključujući njegov okvir, iz kućišta.

image

Zamjena filtera kabine

Profimedia

5. Obratite pozornost na pravilan smjer postavljanja. Kao pomoć, na okviru su strelice s oznakom "Protok zraka". Ako niste sigurni u kojem smjeru zrak prolazi uključite ventilaciju nakratko i provjerite.

6. Sve vratite na mjesto prateći korake 2 i 3 u suprotnom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:17