BUDUĆNOST JE STIGLA

Nissan Ariya novi je električni crossover koji dolazi s naprednom tehnologijom, novim logom i dometom do 610 km!

Atraktivan dizajn mamit će poglede mnogih, a kupci mogu birati između nekoliko različitih opcija baterija i pogona...
Nissan Ariya
 Nissan

Nissan je danas svijetu predstavio posve novi električni coupe-crossover imena Ariya kojim najavljuje budućnost svojih električnih vozila. Virtualno svjetsko predstavljanje novog električnog modela održalo se u Nissanovu paviljonu u Yokohami koji će uskoro biti otvoren.

image
Nissan Ariya
Nissan

Vizualno Ariya izgleda iznimno atraktivno i futuristično, a dizajneri su bili inspirirani konceptnom izvedbom modela koja je predstavljena prošle godine. Odlična je vijest da su mnogi elementi i dalje tu na serijskoj izvedbi koja će definitivno mamiti poglede na cesti. Oni oštrijeg oka osim atraktivnih linija i neobičnog oblika svjetala primijetit će i obnovljen logotip marke koji je jasno istaknut na središnjem dijelu aerodinamičnog štita zahvaljujući 20 LED svjetlosnih elemenata koji ga okružuju.

image
Nissan Ariya
Nissan

U Nissanu ističu kako je novi logo izraz posvećenosti marke razvoju inovativnih rješenja kroz rušenje ustaljenih konvencija.

Što se tiče pogona, on je naravno električni te se pritom nudi nekoliko izvedbi, uključujući inačice s pogonom na dva ili četiri kotača, čime ispunjava potrebe širokog kruga kupaca.

image
Nissan Ariya
Nissan

Pa krenimo redom: Ariya 63 kWh inačica je s pogonom na stražnje kotače. Stvorena je za gradsku i prigradsku vožnju te je namijenjena onima koji traže kvalitetno i profinjeno električno vozilo nove generacije. Pritom snaga iznosi 215 KS uz 300 Nm okretnog momenta, što znači ubrzanje do stotke za 7,5 sekundi. Domet iznosi 450 kilometara.

image
Nissan Ariya
Nissan

Slijedi Ariya 87 kWh, također inačica s pogonom na dva kotača koja u odnosu na prethodnu nudi snažniji motor (239 KS) i veći domet od čak 610 kilometara prema japanskim testiranjima, zbog čega je idealna za dulja putovanja.

Za one zahtjevnije u ponudi su i verzije s pogonom na sve kotače. Ponudu ovdje otvara Ariya e-4ORCE 63 kWh koja uz jednak odličan domet (430 km) nudi sjajne performanse i inovativne tehnologije, uključujući dvostruki električni motor i tehnologiju e-4ORCE koja omogućuje ravnomjernu i predvidljivu raspodjelu snage na sva četiri kotača.

image
Nissan Ariya
Nissan

Ariya e-4ORCE 87 kWh inačica je s pogonom na sve kotače koja osim većeg dometa nudi i besprijekornu snagu zahvaljujući tehnologiji e-4ORCE. Ariya e-4ORCE 87 kWh Performance predstavlja sam vrh ponude ovog modela. Osim većom snagom (394 KS), ta se inačica izdvaja najboljim omjerom performansi i tehnologije, budući da će do stotke doći za tek nešto više od 5 sekundi, a pritom se nudi domet od 580 km.

image
Nissan Ariya
Nissan

Zanimljivih detalja ima i u iznimno prostranoj unutrašnjosti te se nadamo da će elementi koje ovdje vidimo brzo naći put i u ostale nove modele japanskog proizvođača. Središnjim dijelom tako dominira 12,3-inčni zaslon osjetljiv na dodir putem kojeg je moguće kontrolirati novi infotainment sustav koji se pritom može ažurirati preko interneta. Ispred vozača nalazi se novi upravljač kao i 12,3-inčni digitalni kokpit sa različitim prikazima.

image
Nissan Ariya
Nissan

Gumbi klima-uređaja integrirani su u središnjem dijelu armaturne ploče te su osjetljivi na dodir. Budući da prilikom dodira vibriraju, podsjećaju na uporabu mehaničkih tipki. Prikazuju se samo onda kada je vozilo uključeno, zbog čega kokpit djeluje sofisticirano i luksuzno. Prilikom digitalne premijere u Nissanu su istaknuli kako je unutrašnjost Ariye nalik" lounge baru u svemirskom brodu".

image
Nissan Ariya
Nissan

Sustav ProPILOT koji je predstavljen u Leafu sada je još napredniji. Naime, osim što pruža podatke o stanju na cesti i olakšava upravljanje pomoću senzora, povezuje se i s navigacijskim sustavom i analizira dobivene podatke kako bi prilagodio brzinu u skladu s ograničenjem.

image
Nissan Ariya
Nissan

Više informacija o datumu dolaska i cijenama u Europi bit će poznato u sljedećim mjesecima.

image
Nissan Ariya
Nissan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:19