Novi qashqai

Nissan potpuno promijenio izgled omiljenog SUV-a, iznutra sad podsjeća na BMW i Mercedes

Uz prednju masku inspiriranu samurajskim oklopom, unutrašnjost je sad presvučena alcantarom i neusporedivo otmjenija no 2021.

Nissan Qashqai 2024

 Nissan

Kad se prvi put pojavio 2006. na salonu automobila u Parizu, Nissan Qashqai bio je prvi i jedini manji obiteljski SUV. I postao je hit gotovo preko noći - već iduće godine u svijetu je prodano više od 100.000 primjeraka, a do danas čak 1,3 milijuna. Od početka prodaje, međutim, prošlo je već 17 godina i na tržištu se u danas najzastupljenijoj klasi pojavilo već više od 30 suparnika - od Hyundai Tucsona i Kije Sportage do Škode Karoq i VW Tiguana.

image

Nissan Qashqai 2024

Nissan

Qashqai se i dalje lijepo prodaje - sa 144.648 primjeraka na europskom tržištu, što je priličnih 25 posto bolje no nestašicom čipova obilježene 2022., drži 19. mjesto u ukupnom poretku, a ispred njega su samo Hyundai Tucson i Kia Sportage, dok mu za vratom diše VW Tiguan. Slično je i na našem tržištu, gdje je s 355 primjeraka lani zauzeo 13. mjesto.

image

Nissan Qashqai 2024

Nissan

Japanci, međutim, nisu zadovoljni trećim mjestom u razredu C-SUV, pa su 17. travnja predstavili redizajn 2021. predstavljene treće generacije Qashqaija, koja platformu CMF-CD dijeli s broj većim Nissanom X-Trail i Renault Australom, a u posljednje tri godine prodana je u lijepih 350.000 primjeraka. I to to neoobično hrabar, barem kad su u pitanju proizvođači iz Japana.

image

Nissan Qashqai 2024

Nissan

Japanski SUV, naime, sprijeda sad izgleda upadljivo, kao da nije riječ o redizajnu već sasvim novom modelu. Razlog? Maska hladnjaka koja je proširena gotovo čitavom širinom prednjeg dijela, skroz do novih svjetala, a sastavljena je od stotina minijaturnih ljuskica što podsjećaju na samurajski oklop, a legendarni su ratnici poslužili i kao inspiracija za nova, oštrija dnevna svjetla.

image

Nissan Qashqai 2024

Nissan

Hoće li tržište prihvatiti novi izgled pokazat će vrijeme, ali redizajnirani Qashqai sasvim sigurno neće proći nezamijećeno, baš kao ni svojevremeno Hyundai Tucson ili Peugeot 408. Straga je, pak, nov samo odbojnik oštrijih linija, kao i grafika unutar svjetala čiji izgled prati nova prednja svjetla. I to je u principu sve, osim što ga je sad moguće dobiti i u novoj modrozelenoj boji Deep Ocean i s novim, dizajnerskim paketom N-Design po uzoru na Audijev S line ili Mercedesov AMG-line.

image

Nissan Qashqai 2024

Nissan

Njemački proizvođači luksuznih automobila poslužili su i kao inspiracija za unutrašnjost. Redizajnirani Qashqai, naime, iznutra sad djeluje znatno otmjenije od originala iz 2021. U prvom redu zahvaljujući neusporedivo boljim materijalima. Gotovo sve površine presvučene su alcantarom – i nosač instrumentne ploče, i bočne stranice središnjeg grebena, i obloge na vratima...

image

Nissan Qashqai 2024

Nissan

Čak su i nosači krova presvučeni tkaninom, a rijetki preostali plastični dijelovi lakirani su sjajnim lakom. Pridodana je, dakako, i danas već neizostavna ambijentalna rasvjeta. Instrumentna je ploča isključivo digitalna, središnji je zaslon ostao jednake veličine, ali je veće rezolucije i jarkijih boja, uz neusporedivo brži procesor. Japanci su, srećom, zadržali najčešće korištene prekidače za ventilaciju i glasnoću. Deblja su i stakla, pa bi u vožnji trebao biti osjetno tiši.

image

Nissan Qashqai 2024

Nissan

Unaprijeđen je i pogled oko automobila pomoću kamera, tzv. Around View Monitor, tehnologiji koja je uvedena još 2007. upravo na Nissan Qashqaiju. Osim pogleda iz ptičje perspektive, sad možete odabrati i jedan od čak osam prikaza (sa svake strane i iz svakog kuta), ali i prikaz kao da gledate kroz poklopac motora da ne ogrebete naplatke (kao na Land Roverima), odnosno prikaz sa širokokutne prednje kamere od 200 stupnjeva prilikom izlascima iz nepreglednih kućnih veža (kao na Rolls-Royceu). I, što je još ljepše, pamti na kojem ste to mjestu učinili, pa nakon četiri-pet ponavljanja ubuduće automatski aktivira željeni prikaz Around View Monitora.

image

Nissan Qashqai 2024

Nissan

Novosti, dakako, ima i u pogledu sigurnosnih sustava. Inteligentni tempomat sad se oslanja i na kameru i navigaciju, upravljač vibrira približite li se previše središnjoj crti na cesti, a automatsko kočenje u nuždi bolje raspoznaje riskantne situacije.

image

Nissan Qashqai 2024

Hrvoje Tomić

Više od toga, međutim, vozači će cijeniti da se svi neželjeni sigurnosni sustavi, koji zbog propisa moraju biti aktivirani svaki put prilikom paljenja, mogu isključiti u doslovce dva koraka prekidačima na upravljaču. Čas posla.

image

Nissan Qashqai 2024

Nissan
image

Nissan Qashqai 2024

Nissan

I cijeli je operativni sustav redizajniranog Qashqaija sad idealno povezan s Google Kartama, Google Assistantom i Google Playom.

image

Nissan Qashqai 2024

Nissan

Novosti, međutim, nema kad je riječ o pogonu. Ponuda i dalje počinje 1,3-litrenim blagohibridnim turbobenzincem sa 140 KS, ručnim mjenjačem i prednjim pogonom, odnosno 158 KS u izdanju s bestupanjskim automatskim mjenjačem i prednjim, odnosno pogonom na sva četiri kotača. Vrh ponude i dalje čini 1,5-litreni trocilindarski turbobenzinac s elektromtoorom od 190 KS u hibridu s oznakom e-Power (7,9 sekundi, 170 km/h), kojih je samo u protekle dvije godine prodano u svijetu više od 100.000.

image

Nissan Qashqai 2024

Nissan

Qashqai će se, također, i dalje proizvoditi u pogonu u engleskom Sunderlandu, a k nama stiže na ljeto. Cijene još nisu poznate, ali ne bi trebao biti puno skuplji od sadašnjih 28.711 eura za osnovni 1.3 DiG-T Visia (140 KS) do 43.822 eura za najbogatije opremljeni hibrid 1.5 e-Power Tekna+.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:58