PREMIJERA

Novi električni Mercedes EQE SUV nudi udobnost i luksuz, a tu je i AMG varijanta sa 687 KS

Za 9 cm kraći od limuzine, SUV EQE ima elektromotore od 408 do 687 KS i do 590 km autonomije

Mercedes EQE SUV

 Mercedes

Nakon EQC i EQS električnih SUV modela, Mercedes sada zatvara priču s novim modelom izvedenim iz limuzine EQE. Opremljen najsuvremenijom tehnologijom za udobnost, zabavu i sigurnost,a također dolazi i u varijantama AMG.

Automobil je uživo vrlo visok i generalno stasit, a dizajniran je po uzoru na ostale EQ modele. Djeluje kompaktnije od EQE modela što i ne čudi jer ima 9 cm kraći međuosovinski razmak (3030 mm), a dug je 4860 mm. Osim što je viši (+ 19 cm), pritom je i širi u usporedbi s limuzinom za 3000 mm.

image

Mercedes EQE SUV

Mercedes

Sve to pogoduje prostranosti u kabini za putnike i prtljagu. Prtljažnik raspolaže s lijepih 520 litara što se može preklapanjem stražnje klupe povećati na 1675 litara.

Pri proizvodnji se mislilo i na održivost pa je tako, primjerice, 70 posto karoserije izrađeno od recikliranog čelika, a ukupno 70 kg komponenti proizvedeno je s niskim utjecajem na okoliš, poput kvaka na vratima koje su izrađene od reciklirane plastike.

Kokpitom i ovdje dominira MBUX Hyperscreen s tri OLED zaslona koji se nalaze na 141 cm širomoj nadzornoj ploči, te elegantno i oku ugodno zaokružuju priču.

image

Mercedes EQE SUV

Mercedes

Zaslon ispred vozača mjeri 12,3 inča, središnji 17,7 inča, a onaj ispred putnika 12,3 inča. Infotainment je opremljen mogućnostima učenja i integrira brojne zabavne usluge, uključujući one ZYNC-a koje putniku omogućuju gledanje streaming sadržaja.

Vrlo je važan i doprinos navigacijskog sustava koji je u stanju planirati najbržu i najudobniju rutu izračunavanjem zaustavljanja za punjenje dinamički reagirajući na promet, ili na varijaciju stila vožnje. Između ostalog, vozač može prilagoditi predložene rute dodavanjem stanica za punjenje koje preferira i isključujući druge.

image

Mercedes EQE SUV

Mercedes

Kako bi maksimizirao udobnost u vozilu, EQE SUV se oslanja na Energizing Air Control Plus, koji uključuje HEPA (High Efficiency Particulate Air) filtar koji pročišćava zrak s vrlo visokom razinom filtracije te wellness programa koji smanjuje stres putnika i vozača sjedalima s masažom, te vrhunskim zvukom audio sustava u Dolby Atmosu.

Postoje četiri načina vožnje (Eco, Comfort, Sport i Individual) što omogućuje visok stupanj prilagodbe različitih parametara), dok su verzije pogona na sve kotače opremljene dodatnim Offroad programom za poboljšanje prianjanja izvan asfalta.

image

Mercedes EQE SUV

Mercedes

Nadalje, tijekom vožnje regeneraciju možete postaviti u tri razine usporavanja (D+, D, D-) pomoću poluga iza upravljača, a uz doplatu tu je i Airmatic zračni ovjes s prilagodljivim podešavanjem ADS+ amortizera koji, ovisno o uvjetima vožnje, mijenja visinu automobila do 30 mm.

Popis sigurnosne opreme je respektabilan. Standardne značajke su Attention Assist, Active Brake Assist, anti-skid, parkiranje s kamerom za pomoć pri vožnji unatrag i automatsko otkrivanje ograničenja brzine, a može se dodati i aktivni Blind Spot Assist, automatsko upravljanje u slučaju opasnosti, kao i Pre-Safe Plus sustav koji minimizira učinke sudara straga ili bočnog udara.

Od starta su ponuđena tri modela: 350+, 350 4Matic i 500 4Matic. Prvi ima samo stražnji elektro motor i 292 KS i 565 Nm okretnog momenta, dok druga dva modela imaju još jedan sprijeda te pogon na sve kotače. 350 4Matic ima također 292 KS, ali ima veći okretni moment od 765 Nm, dok 500 4Matic raspolaže s 408 KS i 858 Nm.

image

Mercedes EQE SUV

Mercedes

Arhitektura je 400 Voltna, baterija je litij-ionska od 90,6 kWh, punjiva u izmjeničnoj struji do 22 kW i do 170 kW. Autonomija pritom prema procjenama WLTP-a iznosi od 460 do 590 km.

Može i brže: Mercedes-AMG prvi put nudi svoju sportsku verziju električnog SUV-a - Mercedes-AMG EQE koji se u svojoj najsnažnijoj verziji naziva AMG EQE 53 4Matic+ Dynamic Plus i raspolaže sa 687 KS i 1000 Nm.

Do 100 km/h ta "top gun" verzija sprinta za 3,4 sekunde i vozi do 240 km/h.

image

Mercedes EQE SUV

Mercedes

Stil dodataka na karoseriji je standardno agresivan u AMG tradiciji, sa specifičnim prednjim razdjelnikom i odbojnikom i posebnim aerodinamičkim detaljima. Logo na haubi je marke AMG i po prvi put je postavljen umjesto standardne trokrake zvijezde. Cijene i specifikacije opreme bit će objavljene u prosincu no prve isporuke na glavnim europskim tržištima očekuju se na proljeće 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:50