svjetska premijera

Odbija otići u mirovinu: Legendarni Mercedes G-klasa predstavljen u novom izdanju s do 585 KS

G-klasa ostaje vjerna svojoj kultnoj kutijastoj estetici, ali ispod površine sada ima puno toga novoga

Mercedes G-klasa

 Mercedes

U današnjem svijetu automobila, kad se neki od terenskih divova povlače s tržišta, barem europskog, Mercedes G-Klasa ostaje jedna od rijetkih preostalih legendarnih gorostasa koji traje.

Dok su neki konkurenti krenuli prema retro dizajnu, G-Klasa je "retro" od prve do posljednje. Ostaje vjerna svojoj kultnoj kutijastoj estetici, ali ispod površine sada ima puno toga novoga. Dakle, premda ćemo uskoro upoznati električnu verziju G-klase u serijskom izdanju, dobri stari dizelaši i benzinci će itekako još godinama kucati ispod prednjeg poklopca - jer kupci to žele.

image

Mercedes G-klasa

Mercedes

Nepogrešivo prepoznatljiv uglati oblik koji je zaštitni znak G-Klase ostaje nepromijenjen, iako su neki detalji osvježeni. Novi model dolazi s četiri horizontalne letvice na maski hladnjaka umjesto prethodnih tri.

Dizajn branika je također redizajniran kako bi naglasio moderniji izgled. Stražnja kamera sada ima novi položaj, postavljena u sredini branika iznad registarske pločice. Također, dodana je mlaznica za pranje kamere kako bi se osigurala jasna slika čak i u uvjetima prljavštine.

image

Mercedes G-klasa

Mercedes

Unutrašnjost G-Klase sada reflektira vanjski dizajn s brojnim novim detaljima. Mlaznice ventilacije na bočnim stranama sada imaju osvijetljeni dizajn, dok su ručke na vratima i prekidači za blokiranje diferencijala i dalje istaknuti.

Multifunkcionalni upravljač presvučen je nappa kožom, a unutrašnjost se može dodatno personalizirati s različitim opcijama udobnosti, poput grijanih držača za čaše i bežičnog punjenja za mobilne uređaje.

image

Mercedes G-klasa

Mercedes

Nova G-Klasa donosi najnoviji MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotainment sustav sa zaslonima osjetljivim na dodir veličine 12,3 inča za, a MBUX Augmented Reality za navigaciju dodaje novu dimenziju vožnji, prikazujući navigacijske upute i prometne informacije u stvarnom vremenu na zaslonu. Glasovni asistent također je poboljšan, omogućavajući vozačima da koriste funkcije vozila putem glasovnih naredbi.

image

Mercedes G-klasa

Mercedes

Nadalje, osvježena G-Klasa i dalje ostaje vjerna svojoj terenskoj reputaciji, zahvaljujući dokazanom rustikalnom konceptu okvira s tri mehaničke blokade diferencijala. Veliki razmak od tla i dugi hod ovjesa osiguravaju nevjerojatnu sposobnost terenske vožnje, dok se novi modeli mogu pohvaliti raznim poboljšanjima u vožnji i udobnosti.

Ponuda motora nove G-klase je elektrificirana mild-hibridnom tehnologijom s integriranim starter generatorom (ISG) i 48-voltnim električnim sustavom. TO nudi bolje performanse uz istovremeno smanjenje potrošnje, kao i poboljšani odziv i više udobnosti. Uz novi Mercedes-AMG G 63, dostupni su novi G 500 i novi G 450 d.

image

Mercedes G-klasa

Mercedes

Mercedes G500 koristi 3,0-litreni šestocilindrični redni motor s turbopunjačima na ispušne plinove i dodatnog električnog kompresora. Benzinski motor postiže 449 KS i 560 Nm, a ISG nakratko isporučuje dodatnih 20 KS i 200 Nm okretnog momenta. Također opskrbljuje električni sustav od 48 volti.

image

Mercedes G-klasa

Mercedes

Ponuda motora upotpunjena je 6-cilindričnim dizelašem u modelu G 450 d s 367 KS i 750 Nm što je osjetno povećanje u odnosu na prethodnu verziju. Za prijenos snage zadužen je automatski mjenjač 9G-TRONIC s pretvaračem okretnog momenta. Novost su i razni dodatni sustavi pomoći, poput aktivnog asistenta upravljanja.

image

Mercedes G-klasa

Mercedes

Na vrhu ponude nalazi se poznati 4,0-litreni V8 biturbo motor u modelu Mercedes-AMG G 63. Postiže 585 KS uz najveći okretni moment od 850 Nm. Novost je dodatak 48-voltne tehnologije i integriranog starter generatora (ISG). Ova elektrifikacija nakratko daje dodatnih 20 KS i 200 Nm okretnog momenta. Novom Mercedes-AMG G 63 treba samo 4,4 sekunde za ubrzanje do 100 km/h iz stajanja, a najveća brzina iznosi 220 km/h.

Uz opcijski AMG Performance paket najveća brzina iznosi 240 km/h, a ubrzanje do 100 km/h traje tek 4,3 sekunde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 21:47