AKTUALNO

Odgovor na Subaru Outback : Napokon nešto novo od Mazde, ali samo za Ameriku i Kanadu...

Novi Crossover bit će premijerno predstavljen na skorašnjem salonu automobila u Los Angelesu

Mazda CX-50

 Mazda

Mazda polako obnavlja svoju ponudu SUV modela pa tako krajem godine prestaje prodaja modela CX-3 u Europi u korist modernog CX-30, koji se temelji na aktualnoj Mazdi 3.

Veći model CX-5 zasad ostaje, a u skoroj budućnosti stižu i potpuno novi modeli CX-60 i CX-80.

image

Mazda CX-50

Mazda

Ti novi modeli temelje se na potpuno novoj platformi za velike SUV-ove, a pogonit će ih hibridni redni 6-cilindarske motori iz nove, visoko učinkovite generacije motora s unutarnjim izgaranjem, SkyActiv-X benzinci sa SPCCI izgaranjem te i dalje dizelski motori.

image

Mazda CX-50

Mazda

S druge strane "bare" pak, Sjedinjene Države upravo dobivaju novu Mazdu CX-50, a premijera je zakazana za LA Auto Show 19. studenoga.

Riječ je o prvoj Mazdi koja se proizvodi u novom pogonu Mazda Toyota Manufacturing (MTM) u Huntsvilleu u Alabami, a početak proizvodnje planiran je za siječanj 2022. godine.

image

Mazda CX-50

Mazda

Novom tvornicom zajedno upravljaju dva proizvođača automobila kroz zajedničko ulaganje, a pogon će imati godišnji kapacitet od 300.000 vozila (150.000 jedinica svaki proizvođač).

Osim nove tvornice u Alabami, suradnja Toyote i Mazde uključuje i zajednički razvoj tehnologije u područjima električnih pogona, povezivosti i sigurnosnih sustava.

image

Mazda CX-50

Mazda

Danas pokazana Mazda CX-50 postavljena je na kompaktnu platformu modela Mazda 3 i CX-30 te nadopunjuje gamu u SAD-u i Kanadi, smještajući se iznad modela CX-5.

Za pogon će u početku biti dostupna dva 2,5-litrena SkyActiv-G benzinska motora u atmosferskoj i turbo varijanti, a kasnije će uslijediti elektrificirane varijante.

image

Mazda CX-50

Mazda

Na raspolaganju je i i-Activ AWD sustav pogona na sve kotače i novi izbor načina vožnje Mi-Drive. Više detalja bit će poznato uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:23