MEĐIMURAC SVE REKAO

Opet BMW čiji izgled dijeli mišljenja: Šef dizajna Domagoj Đukec odgovara kritičarima novog X7

Nakon oluje reakcija na BMW Serije 4 zbog goleme maske hladnjaka, šef dizajna BMW-a sada je na X7 podijelio svjetla na dva dijela

2023. BMW X7 M60i i Domagoj Đukec

 BMW

Novi BMW X7 dobio je veliki redizajn prošlog tjedna - nova je prednja maska, manje izmjene doživio je straga i preuređena je unutrašnjost. U najnovijem videu BMWBloga BMW-ov šef dizajna Domagoj Đukec razgovarao je s novinarima o novim promjenama stila marke koje su stigle s osvježenim velikim SUV-om, koji sada osim što nosi od ranije kontroverznu veliku masku hladnjaka sada ima i dvostruka svjetla.

Prisjetimo se, kod BMW-a Serije 4 predstavljenog 2020. godine radilo se o najvećem dizajnerskom zaokretu kompanije u posljednjih 15-ak godina, a najveća promjena bila je vidljiva na ekspresivnom i karakterističnom prednjem kraju.

Velika, vertikalno naglašena kutna rešetka hladnjaka, tzv. “bubrezi”, protegnuti su gotovo do donjeg ruba prednjeg branika, a taj novi dizajn BMW-a koji je izazvao je priličnu kontroverzu, u prvi plan je stavio Hrvata Domagoja Đukeca, čovjeka na čelu dizajnerskog odjela kompanije i jednog od najviše pozicioniranih Hrvata u automobilskoj industriji.

Kod osvježenog X7 pak "bode u oči" najznačajnija promjena, a to je dizajn podijeljenih prednjih svjetala koja BMW-u daje više slobode kod osvježavanja prednjeg kraja. Prednja svjetla su funkcionalna i moraju zadovoljiti određene standarde, što ograničava posao dizajnera, ali dnevna svjetla su drugačija. Manje restrikcije omogućile su BMW-u da uspostavi identitet marke stavljajući više stilskih elemenata gore, a funkcionalnih ispod, objašnjava Đukec u videu.

image

2023. BMW X7 M60i

BMW

Domagoj je želio da se prednja rešetka čini manjom od one odlazećeg modela, makar to fizički nije tako. Promjena je cijela vizualna, iako nova rešetka ima iste dimenzije kao i prethodna, iako nova sada i svjetli. Stražnji dio dobiva suptilnije promjene, poput zatamnjenih stražnjih svjetala i novih kromiranih obloga smještenih iza stakla. BMW je također povećao kotače, sa 22-inčnih na 23-inčne.

image

2023. BMW X7 xDrive40i

BMW

U kabini možemo vidjeti poptuno preuređenu kontrolnu ploču, kojom se tradicionalni izgled mijenja velikim i zakrivljenim zaslonom. Tu je i znatno manje tipki nego prije, a tehnologija je poboljšana s iDrive 8 sustavom. X7 dobiva novu instrument ploču, nove ventilacijske otvore i druge promjene kako bi se prilagodio najnovijoj tehnologiji.

image

2023. BMW X7 M60i

BMW

Iako se u videu ne priča o snazi, znamo da X7 dobiva dva hibridna pogonska sklopa. Osnovni 3,0-litreni redni "šestak" sada proizvodi 380 KS (279 kW) i 519 Nm okretnog momenta, zahavljujući 48-voltnoj blagoj hibridnoj pomoći. Tu je i 4,4-litreni V8 s dva turba koji dobiva istu pomoć, za istih 530 KS (390 kW) i 749 Nm okretnog momenta.

image

2023. BMW X7 xDrive40i

BMW

Veliki SUV X7 je sigurno BMW-ov vodeći model, a redizajn bi trebao pomoći u tome da se model osvježi te da se dodatno istakne. Nova prednja maska je odvažna, a preuređena unutrašnjost daje SUV-u moderan dojam.

Koji dizajn vam je bolji, ispunite našu anketu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:14