NA TESTU

Originalan prije svega: Toyota C-HR 2.0 Hybrid u osvježenom izdanju još je poželjniji kompaktni crossover s potentnim hibridnim pogonom

C-HR je prošao je kroz niz preinaka, a najbitnija novost je uvođenje hibridnog pogona od 184 KS iz Corolle koji je moćan, ali i jako štedljiv
Toyota C-HR 2.0 hybrid
 Zvonimir Jurčić

Od kad se prije četiri godine na tržištu pojavila Toyota C-HR odmah nam se svidjela. U najzastupljeniju klasu kompaktnih crossovera donijela je novi futuristički pristup dizajnu s razlomljenim plohama, visokim zatkom i oštrim pogledom i da smo rukom prekrili znak na poklopcu motora, po izgledu komotno bi mogla proći i kao Lexus.

Dakle, klasično oblikovani modelima VW-a, Mazde, Škode, Seata, Renaulta, Opela... suprotstavila se dinamičnim, sportskim "svemirskim" izgledom. Aktualan je taj izgled i danas, no po pitanju pogona, sve do nedavno u ponudi japanskog crossovera nije bilo potentnijeg hibridnog modela.

image
Toyota C-HR 2.0 hybrid
CROPIX

No i to je ispravljeno: od ove se godine C-HR uz blagi redizajn i osvježavanje, osim s 1,2-litrenim turbo benzincem od 116 KS te 1,8-litrenim VVT-i hibridom od 122 KS, može naručiti i s novim hibridnom sklopom preuzetim iz Corolle,a riječ je o hibridu od 184 KS koji se u katalogu zove 2.0 Hybrid Dynamic Force.

Modularna kućna platforma TNGA na koju je C-HR postavljen s međuosovinskim razmakom od 264 cm, bez problema je primila kapacitetniji hibridni pogon koji u ovom slučaju kombinira 2,0-litreni 4-cilindarski benzinac i elektromotor.

Usprkos masi od 1,6 tona, 184 konja je više nego dovoljno snage da C-HR do 100 km/h iz stajanja stiže za 8,2 sekunde, dok je maksimalna brzina limitirana na 180 km/h zbog čuvanja elektromotora i baterije.

Motor raspolaže sa 190 Nm pa su i međuubrzanja solidna i brza, kod primjerice pretjecanja, a motor surađuje s CVT variomatskim mjenjačem koji ga rado odvodi u visoke okretaje na skali.

image
Toyota C-HR 2.0 hybrid
Zvonimir Jurčić

Kod dinamičnije odvezenih kilometara primjećujemo kako ovjes to spremno prihvaća bez poniranja na kočenju ili pretjeranog naginjanja u zavojima. Toyota C-HR je i u takvim uvjetima uvijek stabilna i u sjajnom kontaktu s podlogom što vozaču ulijeva lijepi dojam sigurnosti. Hibridni sustav je već poslovično za Toyotu vrlo uglađen u radu. Po potrebi neprimjetno uključuje benzinski pogon, a ako ste pažljiviji na gasu u gradu u sporijem tempu možete se lijepo voziti i samo na struju.

image
Toyota C-HR 2.0 hybrid
Zvonimir Jurčić

Po pitanju potrošnje nakon kombinirane dionice u svim uvjetima, C-HR nam je trošio prosječno malo manje od 6 litara. Kod izvlačenja maksimuma pritom potrošnja može porasti i za gotovo dvije litre, ali kod pažljivije vožnje će se kretati oko 4 litre.
Na novi pogon lijepo se nadodaje i gotovo neprimjetni redizajn modela - sitne dizajnerske preinake, poput izmještanja prednjih maglenki u bočne proreze i osvježenih svjetlosnih sklopova koji sad dolaze s LED tehnologijom, stražnja svjetla sada imaju novu grafiku su pritom najuočljivije izmjene kod japanskog crossovera rastegnutog na 436 cm .

image
Toyota C-HR 2.0 hybrid
CROPIX

Revolucije nema niti u kabini kod koje se poradilo na kvaliteti materijala koji su sada još ugodniji na dodir dok novosti ima na infotainmentu. Naime, suprotno trendovima, fizički prekidači za kontrolu sada su smješteni na plohu 8-inčnog zaslona multimedije pa je kretanje kroz izbornike jednostavnije, ali i sigurnije od gađanja ikonica prstom po ekranu.

Vozač za volanom sjedi udobno, ali ne gleda u trendovski digitalne instrumente već u analogne, no zato je ergonomija na visokoj razini, a autoru ovog teksta odgovara sjediti za volanom s dojmom "kao u bunkeru" zbog manjih staklenih površina, nepreglednijeg stražnjeg kraja zbog visokog "coupeovskog" zatka, ali i tamnog krova, što djeluje sportski, ali optički dodatno "zatvara" prostor.

image
Toyota C-HR 2.0 hybrid
CROPIX

Zato je tu kamera uza vožnju unazad. Što kažu putnici? Na stražnju se klupu ulazi normalno uz malo spuštanja glave, no kad putnici jednom sjednu straga dočekat će ih sasvim pristojan prostor za koljena ramena i glave.
Na koncu, C-HR je sad potentniji, dorađeniji i opremljeniji te vozi u svom prepoznatljivom smjeru u klasi kompaktnih crossovera.

image
Toyota C-HR 2.0 hybrid
CROPIX

Što se cijena tiče, napucani i najskuplji testni primjerak s opremom Launch Edition stoji 262.900 kuna, (krenuli su poticaji pa se može računati i s manjom cijenom za hibride ako ste dovoljni brzi), no ako vam ne treba toliki pogonski potencijal, u cjeniku se mogu naći i benzinac od 116 KS s opremom C-Enter trenutno po cijeni od 150.800 kuna, dok hibrid od 122 KS s istom opremom stoji 180.600 kuna do registracije...


2.0 HYBRID
TEHNIČKI PODACI

Motor hibridni, benzin+struja
Obujam 1987 ccm
Snaga 135 kW/184 KS pri 6000/min
Moment 190 Nm pri 4400-5200/min
Baterije NiMh, 216V
Pogon prednji
Mjenjač automatski, CVT
Dimenzije 439x179x155 cm
Osovinski razmak 264 cm
Prtljažnik 358/1102 litara
Gume 225/50 R18
Masa 1600 kg
CO2 ispuh 92 g/km
MJERENJA
Brzina 180 km/h
0-100 km/h 8,2 sekundi

Potrošnja 5,6 l/100 km
Cijena 262.900 kuna


OPREMA Launch Edition
aut. klima • alu naplaci od 18 cola • presvlake u kombinaciji koža i tkanina • grijana prednja sjedala • stražnja kamera • parkirni senzori • zaslon osjetljiv na dodir od 8” • navigacija • ozvučenje JBL • Safety Sense (automatsko kočenje, aktivni tempomat, prepoznavanje znakova, zadržavanje u traci, aut. svjetla) • prepoznavanje vozila u mrtvom kutu • dinamična LED svjetla • pomoć na uzbrdici • el. stakla • automatski preklopivi retrovizori • koža na upravljaču i mjenjaču • Orange Bi-Tone lak • sjajno crni krov • ambijentalno osvjetljenje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:43