TUNING

Ova Toyota GR Yaris s tri cilindra trn je u oku superautomobila: Raspolaže s čak 740 KS!

Koristeći veći turbo, nove bregaste osovine i sekvencijalni mjenjač, trocilindraš male Toyote pretvoren je u čudovište

Rodent Toyota GR Yaris

 YouTube Screenshot

GR Yaris i GR Corolla posebno su zanimljivi u svijetu tuninga. Dijele isti G16E-GTS trocilindrični motor s turbom koji je pokazao ogroman potencijal na tržištu naknadnih dijelova. Dovoljno potencijala da može proizvoditi 740 KS na standardnom bloku motora.

Mali Yaris u vlasništvu je osnivača tvrtke Rode Microphones, Petera Freedmana, a izradila ga je australska tuning radionica Powertune. Koristi mnoštvo novih dijelova, uključujući veći turbo Garrett G25-550, šest-brzinski sekvencijalni mjenjač X-Shift, Kelfordove bregaste osovine i dovoljno pratećih modifikacija koje osiguravaju da dovoljno zraka i goriva dođe do cilindara.

Čak 740 konjskih snaga na standardnom bloku je ozbiljna brojka, pogotovo kad se stavi u perspektivu tog 1,6-litrenog trocilindraša. Ali postoji razlog zašto može podržati toliku snagu: Toyota je vraški preradila motor.

image

Rodent Toyota GR Yaris

YouTube Screenshot

Ima izvanredno debele stijenke cilindara, izuzetno krutu konstrukciju bloka u obliku postolja koji drži kovanu radilicu i klipnjače na mjestu, te ogromne usisne cijevi koje dovode puno zraka u tri cilindra.

Izrađen je čvršće od većine motora, vjerojatno zato što je napravljen posebno od GR odjela.

Ovaj ne radi uvijek na punih 740 KS, za što je vjerojatno potreban neki oblik trkaćeg goriva ili E85 etanola.

image

Rodent Toyota GR Yaris

YouTube Screenshot

Prema videu DriftSquid-a na YouTubeu, automobil daje 400 konjskih snaga na benzin. Ako to zvuči kao velika razlika, to je zato što jest. Ali čak i da na kratko proizvede 740 KS, to je zaista impresivno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:06