TUNING

Ovaj BMW Serije 5 iz 1985. godine ima turbopunjeni motor i detalje od 24-karatnog zlata

Još jedna zanimljivost je da se umjesto običnih čepova na za ulje, rezervoaru hladnjaka i spremnika goriva nalaze džepni satovi

E28 BMW 535i

 YouTube Screenshot

Previše ljudi koristi riječ ‘jedinstveno‘ da opiše stvari koje su u biti samo posebne. Ovaj E28 BMW 535i je uistinu jedinstven, nakon što je vlasnik 16 godina radio na njegovoj personalizaciji.

Colin Baker kupio je ovu staru Seriju 5 s namjerom da izvrši simpatičnu restauraciju. Jasno, ‘simpatična‘ restauracija se nije dogodila, već je umjesto toga Baker staru limuzinu obojio u ljubičastu i ukrasio detaljima od 24-karatnog zlata.

image

E28 BMW 535i

YouTube Screenshot

Metalik boja Ametist nijansa je BMW Motorrada iz 1980-ih godina. Baker je profesionalni lakirer automobila i koristio je prilagođenu mješavinu nijansi kako bi dobio neke dodatne ultraljubičaste nijanse. Još jedna zanimljivost je da se umjesto običnih čepova na za ulje, rezervoaru hladnjaka i spremnika goriva nalaze džepni satovi.

image

E28 BMW 535i

YouTube Screenshot

Baker je počeo tako što je samo pozlatio turbopunjač, ali je onda postao ‘ovisan‘ u dodavanju još zlatnih stvari. Sada većina unutarnjih i vanjskih ukrasa ima zlatni metalni pokrov. Baker procjenjuje da se na automobilu nalazi između 5500 i 6000 funti vrijednog zlata (49.000 – 53.600 kuna).

Trenutni pogonski sklop s turbopunjačem ima oko 500 KS (373 kW), a sljedeći plan je ugraditi još veći turbopunjač, koji bi također dobio pozlaćenje. Serija 5 vozi se na zračnom ovjesu, a instalacija je očito bila težak posao jer kompanija nije napravila komplet posebno za E28.

image

E28 BMW 535i

YouTube Screenshot

U kabini ima još više kombinacije između ljubičaste i zlatne. Veći dio unutrašnjosti presvučen je alkantarom, a Baker je sve komade sašio ručno. Kaže da ga ne planira prodati. Nakon toliko rada na modifikacijama, jedini put koji vidi je nastavak personaliziranja limuzine u godinama koje dolaze, a zatim ga ostaviti obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:37